icon icon

No-code software: wat is het en wat kun je ermee?

No-code software. Een begrip waar je vast al eens van hebt gehoord nu het zo in opkomst is. Maar wat is het eigenlijk, hoe werkt het en wat kun je ermee? Dit en meer zetten wij hieronder voor je op een rij.

  1. Wat is no-code software?
  2. Wat is het verschil tussen low-code en no-code?
  3. Hoe werkt no-code software?
  4. Wat zijn de voordelen van no-code software?
  5. Wat zijn de mogelijkheden van no-code?
  6. Hoe implementeer je no-code software in je organisatie?
  7. Wat zijn de trends in no-code?
  8. Waarom kies je voor no-code platform Kotuur?

1. Wat is no-code software?

De naam zegt het al; no-code is software waarbij je als gebruiker geen code hoeft te schrijven bij het maken van je applicatie. Door de intuïtieve interface en drag & drop functionaliteit van componenten, zet je eenvoudig zelf een proces in elkaar.

Daarnaast zie je vaak dat no-code software als SaaS (Software-as-a-Service) oplossing wordt aangeboden, wat betekent dat je via de cloud een volledige applicatieomgeving gebruikt zonder je druk te hoeven maken over de techniek erachter. De leverancier zorgt voor het beheer en onderhoud en jij kunt meteen aan de slag met jouw applicatie! Dit verschilt van IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en PaaS (Platform-as-a-Service), wat beide ook cloudoplossingen zijn, maar waar je zelf nog wel (een deel van) de techniek moet regelen.

2. Wat is het verschil tussen low-code en no-code?

Low-code software zal waarschijnlijk al een stuk bekender voor je in de oren klinken. Dit is namelijk de voorloper van no-code software. Met low-code kun je ook al een stuk gemakkelijker programmeren, maar hierbij is nog wel code vereist. Weten wat precies de overeenkomsten en verschillen zijn van low- en no-code software? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Als je na het lezen van de blog nog steeds twijfelt over welke van de twee beter past voor jouw vraagstuk, kun je onze beslisboom eens bekijken.

beslisboom

3. Hoe werkt no-code software?

Een applicatie maken via een no-code platform verschilt enorm van het maken van een applicatie op de traditionele manier. Op die traditionele manier doorloop je een vast patroon aan (project)activiteiten, een ‘waterval’.

Traditioneel ontwikkelen: waterval

  1. Je begint met de uitwerking van het idee: waarom doen we dit, wat is het doel, is het haalbaar, wie hebben we nodig, wat is de scope en wat moet het resultaat zijn?
  2. Als dit idee wordt goedgekeurd, begin je aan de definitie en analyse. Je maakt een eisen en wensenlijst die de richting vormgeven waarbinnen de applicatie moet worden ontwikkeld.
  3. Aan de hand van deze lijst kunnen je ontwikkelaars beginnen met het ontwerpen, waar een basisontwerp uit voort komt.
  4. Dit basisontwerp wordt verder uitgewerkt tot een technisch ontwerp.
  5. Als alles uitgetekend is, start de bouw van de applicatie door het IT team.
  6. Het eindproduct van de bouw wordt getest, net zolang tot het goed is en werkt.
  7. Als dit het geval is, wordt de applicatie geïmplementeerd en in beheer genomen. Er worden handleidingen, instructies en trainingen geschreven voor overdracht.

Dit is bij elkaar een erg tijdrovend en daarmee kostbaar proces. Daarnaast gaat het tegenwoordig niet meer zozeer om processen en hulpmiddelen, maar meer om interactie tussen mensen en customer journeys. Wij denken dat ontwikkelen dus eenvoudiger en klantgerichter kan, namelijk door een iteratieve manier van ontwikkelen die no-code software mogelijk maakt. Hierbij ga je van probleem of idee zo snel mogelijk naar oplossing, samen met je eindgebruikers. Je hoeft niet meer eindeloos alles uit te tekenen. In plaats daarvan begin je na een eerste idee meteen met bouwen en pas je dit steeds verder aan, totdat je uiteindelijk tevreden bent. Als je meer wilt weten over het verschil tussen traditioneel en iteratief ontwikkelen, kijk dan eens onze webinar terug.

Iteratief ontwikkelen met no-code softwareplatform Kotuur. Hoe werkt het?

Met de kenmerkende visuele editor kun je functionele componenten vanuit een bestaande bibliotheek in jouw applicatie slepen. Dit wordt ook wel drag & drop genoemd. Daarna bouw je een visuele workflow van jouw proces.

Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe je een applicatie maakt in Kotuur.

  1. Registreer je in het Kotuur systeem.
  2. Open de Kotuur Studio en kies voor ‘new application’. Je kunt volledig blanco beginnen, of één van de bestaande templates kiezen.
  3. Ga naar de formulierpagina’s en maak het gewenste formulier aan.
  4. In de formulieren kun je verschillende elementen toevoegen, zoals e-mail notificaties, meerkeuzevragen, drop down menu’s en nog veel meer.
  5. Je kunt ervoor kiezen om regels of voorwaarden toe te voegen aan de formulieren. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ‘als … dan’ redenering maken; alleen wanneer dit veld is ingevuld, worden andere vragen getoond.
  6. Ook kun je ervoor kiezen onderscheid te maken tussen verschillende rollen en bijbehorende rechten, zodat de beheerder alleen de formulieren en velden ziet die voor hem van belang zijn.
  7. Je maakt eenvoudig koppelingen met andere applicaties of webservices en zo Kotuur met gemak integreren in je huidige werkprocessen.
  8. Publiceer je applicatie met één klik op de knop.
  9. Deel je applicatie met de rest van de wereld. In de beheerdersview zie je het overzicht van alle ingevulde formulieren.
  10. Je kunt aan de hand van de ingevulde formulieren uitgebreide rapportages maken, zodat je inzicht hebt in de resultaten.

De regels en rollen beschreven in stap 5 en 6 passen bij de standaardnotatie CMMN: Casemanagement Model and Notation. Deze standaardnotatie gaat ervan uit dat activiteiten niet allemaal in een voorspelbare volgorde verlopen en dat je je doel op verschillende manieren kunt bereiken. Daarom werkt het met een ‘gebeurtenis-conditie-actie’ logica waarmee er op basis van een actie een trigger afgaat voor een vervolgactie.

4. Wat zijn de voordelen van no-code software?

No-code software heeft vele voordelen. Hieronder leggen we er vijf in meer detail uit.

Efficiëntie

No-code software zorgt voor meer efficiëntie binnen je organisatie. Waarom?

  1. Je kunt handmatige taken gemakkelijk automatiseren en blijven aanpassen naar jouw behoeften.
  2. Door het ontbreken van code kan iedereen een applicatie maken en hoef je niet meer te wachten op de onderbemande IT-afdeling.
  3. Met no-code software kun je tot wel 10x sneller applicaties maken. En tijd = geld, toch?
  4. Je kunt componenten in de bibliotheek hergebruiken voor elke nieuwe applicatie. Deze hoef je dus niet opnieuw te blijven bouwen.
  5. Kotuur is een SaaS-platform, waardoor jij alleen nog maar hoeft te denken aan de roadmap van jouw applicatie. De rest regelen wij voor je.

Legacy software vervangen en innovatie aanjagen

Legacy software is vaak een obstakel voor innovatie. Het is namelijk verouderde software en tegelijkertijd niet aanpasbaar naar de nieuwe vraag in de markt. No-code software is ontzettend geschikt als vervanging van je standaardsysteem. Het is namelijk als het ware een ‘flexibele schil’. Kotuur is ontzettend makkelijk in gebruik, waardoor de kennis niet verdwijnt als die ene collega met specifieke kennis weggaat. Daarnaast zeg je met Kotuur vaarwel tegen migraties die normaal zorgen voor veel projectmanagement en vertraging van je software.

Door de vele koppelmogelijkheden van no-code software kun je het inzetten als vervanging van je standaardsysteem, maar ook als aanvulling hierop.

Het houdt niet op bij alleen vervangen wat oud is en aanvullen wat je mist; het gaat nog veel verder. Met no-code wordt je organisatie gegarandeerd innovatiever. Dit komt onder andere doordat je ontwikkelaars, die niets van programmeren afweten, allemaal verschillende achtergronden hebben. Een andere rede is dat werknemers meer autonomie en betrokkenheid ervaren om mee te denken. Last but not least: je houdt tijd en geld over door no-code software, die je kunt besteden aan innovatie.

Wil je meer weten over hoe en waarom je no-code kunt inzetten als vervanger van of aanvulling op legacy software, en over hoe je met no-code platform Kotuur nooit meer legacy software krijgt? Bekijk dan eens onze whitepaper over dit onderwerp.

legacy software

Flexibiliteit

Flexibiliteit is de laatste jaren een sleutel van succes. Als je niet snel genoeg kunt mee veranderen met de veranderingen in de markt, lig je eruit. Een manier om jouw plekje in de race te bewerkstellingen is het werken met Agile Scrum. En laat dat nu eens super geschikt zijn voor no-code software!

Snelheid

Bij het voordeel van efficiëntie noemden we het al even; met Kotuur kun je tot 10x sneller applicaties bouwen dan met traditionele software. Wij hebben zelfs bewezen met onze eigen Design Sprint dat dit binnen een week kan!

Hoe dit kan? No-code software gaat hand in hand met de mogelijkheid tot Rapid Application Development (RAD). Dit is een ontwikkelmethode gebaseerd op je hierboven genoemde Agile Scrum methodiek. De achterliggende gedachte van RAD is dat je niet meer alles tot in de puntjes uit hoeft te werken voordat je begint met bouwen. Je kunt met een idee in je hoofd meteen beginnen met prototypen. Dit prototype kun je vervolgens blijven aanscherpen aan de hand van feedback van de eindgebruikers tot het naar wens is. Dat gaat heel makkelijk met no-code software. Zo verbeter je dus ook meteen je klantgerichtheid; met RAD is de kans klein dat je nog applicaties maakt die niet compleet naar behoefte van de eindgebruiker zijn.

Citizen development

Het laatste voordeel van no-code software dat we willen uitlichten is de mogelijkheid tot citizen development, of ‘burgerontwikkeling’. Het woord zegt het al; citizen developers zijn (bedrijfs)mensen met weinig of geen IT-kennis die zelf applicaties ontwikkelen. Dit kan met no-code doordat je er letterlijk geen technische kennis voor nodig hebt; je hoeft geen enkele regel code te schrijven bij de ontwikkeling. In plaats daarvan werk je in een grafische en intuïtieve interface met het slepen van componenten. Iedereen kan nu applicaties maken, ook jij!

De aanleiding voor citizen development is samengevat het tekort aan software developers en de mismatch tussen business en IT. Hierdoor gingen organisaties namelijk op zoek naar oplossingen om zelfvoorzienend te zijn in hun IT-behoeften. Met no-code platforms kunnen business en IT samenwerken om waardevolle applicaties binnen no-time op de markt te brengen. Zo zorgt no-code dus ook voor een democratisering van technologie.

Zoals gezegd kan iedereen een citizen developer zijn, al helpt het wel als je bepaalde competenties bezit. Competenties zoals abstract denken en probleemoplossend denken zullen zeker een voordeel zijn bij het bedenken en ontwikkelen van een no-code applicatie. Marketeers of business analisten zijn goede voorbeelden van mensen die citizen developers zouden kunnen zijn. Maar, om citizen development in jouw organisatie te implementeren zijn factoren zoals training, betrokkenheid en een duidelijke rolverdeling tussen business en IT cruciaal voor succes. De moeite die je erin moet stoppen is het echter wel waard; met citizen development kun je een ROI van 502% verwachten en binnen 11 maanden heb je alle kosten er weer dubbel en dwars uitgehaald (Forrester).

Wil je meer weten over dé citizen developer, een mogelijke rolverdeling tussen business en IT binnen je organisatie en de toekomst van citizen development? Bekijk dan eens onze whitepaper over dit onderwerp.

citizen development

5. Wat zijn de mogelijkheden van no-code?

De mogelijkheden van no-code software zijn eindeloos. Het is inzetbaar voor alle (primaire) bedrijfsprocessen die een dynamische aanpak vereisen. Doordat je met no-code snel bij kunt sturen en aan kunt passen in de editor, is no-code zelfs inzetbaar voor processen met (veel) onverwachte en onvoorspelbare veranderingen. Van klachtenmanagementapplicaties tot applicaties voor zaakregistratie & -afhandeling, of van assetmanagementapplicaties tot applicaties voor eventmanagement. No-code platform Kotuur kan het allemaal.

Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een applicatie op maat te maken, een applicatie die nog niet in de markt is. Jouw probleem of idee is onze uitdaging, niets is te gek.

6. Hoe implementeer je no-code software in je organisatie?

De aanschaf en implementatie van nieuwe software kan vaak weerstand met zich meenemen. Het kan kostbaar, tijdrovend en moeilijk zijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Wij hebben alvast stap voor stap voor je beschreven hoe je no-code in jouw bestaande IT-landschap kunt implementeren. In het kort: je bedenkt of no-code de juiste optie is voor jouw organisatie en je begint met een duidelijke strategie. Vervolgens toets je aan de hand van bepaalde criteria welk no-code platform het beste bij jouw organisatie(vraagstuk) past. Je legt korte lijntjes met de platformleverancier en leert het platform kennen. En vervolgens kun je gewoon aan de slag met bouwen, eindeloos testen is niet meer nodig.

Ben jij al overtuigd van de kracht van no-code platform Kotuur en ben je benieuwd hoe het inkoopproces in zijn werk zou gaan? Bekijk dan eens onze infographic over hoe jij aan de slag gaat met Kotuur!

7. Wat zijn de trends in no-code?

“By 2024, no-code/low-code application development will be responsible for more than 65% of application development activity”

Bovenstaande is één van de bekende uitspraken van Gartner. Het laat zien dat no-code applicatieontwikkeling enorm in opkomst is. Daarnaast schreven wij al eerder in onze blog over no-code trends dat er een nieuw soort bouwer zal komen; citizen developers. Door alle nieuwe ontwikkelingen in de markt zoals no-code die zorgen voor lagere kosten, een democratisering van technologie en meer tijd, zal er ook een versnelling van innovatie plaatsvinden. Het is nu dus het moment om deel te nemen aan deze digitale transformatie, anders mis je misschien wel de boot.

Nog een duwtje in de rug nodig? Bekijk eens onze infographic over no-code trends. Als je dan nog niet overtuigd bent van de noodzaak om sneller te ontwikkelen met no-code software, dan weet ik het ook niet meer.

8. Waarom kies je voor no-code platform Kotuur?

Bij Kotuur is ons motto ‘Eenvoud in IT’ en dit is meteen het verhaal achter onze oorsprong. Daarom geloven wij ook in de kracht van no-code software; het is zo eenvoudig dat iedereen hiermee een applicatie kan maken. Wat ons dan ook onderscheidt van andere no-code platformen is dat no-code platform Kotuur ook écht no-code is. Met ons automatisch gegenereerde datamodel vervalt het laatste beetje technische kennis dat je nodig hebt om een applicatie te maken.

Meer weten over no-code platform Kotuur? Lees het in onze whitepaper ‘efficiëntie en innovatie door no-code’ of lees meer over de features, architectuur en security van Kotuur.

whitepaper kotuur

Meer weten over no-code?

Ben jij net zoals wij overtuigd van de kracht van no-code software en wil jij kennismaken met Kotuur? Meld je dan aan voor één van onze maandelijkse online demo’s, of leer meer over no-code in een webinar!

 

Naar de inhoud springen

Frank van den Hul

Accountmanager

Download de whitepaper

Wil je meer weten over de mogelijkheden of de voordelen van Kotuur? Download dan onze whitepaper!

Download de whitepaper