Wat is low-code software?
De naam ‘low-code’ houdt simpelweg gewoon in dat je minder code nodig hebt bij het ontwikkelen van een applicatie dan met traditionele applicatieontwikkeling (3GL en 4GL). In plaats van echt programmeren, ben je met low-code software meer aan het modelleren in een grafische gebruikersomgeving (GUI). Wel heb je echt nog professionele developers nodig om applicaties te maken; ondanks dat er minder gebruik van code vereist is, blijft het niet helemaal uit. De vereiste code zorgt ervoor dat je nog steeds de mogelijkheid hebt tot een zeer specifieke software-inrichting (maatwerk) en dat de ontwikkelaar de benodigde controle hierover heeft. De ontwikkelaars van Kotuur (moederbedrijf Kodision) bieden meerdere low-code softwareproducten aan: digitale formulierentool TriplEforms, zaaksysteem KIM en klantportaal de MijnOmgeving.
Wat is no-code software?
Als ‘low-code’ betekent dat je minder code nodig hebt, kun je al wel raden wat ‘no-code’ software inhoudt. Precies: je hoeft geen enkele regel code meer te schrijven bij het ontwikkelen van je applicatie. Dit haalt ook meteen het gegeven weg dat softwareontwikkeling alleen voor professionele developers is. Met no-code software kan namelijk iedereen (!) applicaties maken. Ook bedrijfsmensen zonder kennis van techniek of ontwikkelen (‘citizen developers‘). Dus ook jij! Om uit te leggen hoe dit mogelijk is, wil ik je vragen om eens te denken aan legoblokjes. Als je alle geschikte blokjes op de juiste manier in elkaar klikt, komt er uiteindelijk een (waanzinnig) bouwwerk uit. Zo werken no-code platforms ook. Je kiest en sleept simpelweg al voorontworpen elementen uit een soort bibliotheek naar je applicatie, en plakt hier regels en rollen achter zodat er een geheel automatisch proces ontstaat.
Meer weten over no-code software, wat de voordelen zijn en wat je ermee kunt? Op onze uitgebreide no-code software pagina leggen we je het allemaal uit.
Low-code vs. no-code
In onze blog over de verschillen en overeenkomsten van low- en no-code software benoemden we het al even, maar ondanks dat de twee softwaretypen veel overeenkomsten hebben, hebben ze ook bepaalde (grote) verschillen. We leggen beide kanten hieronder in meer detail uit.
Overeenkomsten
Zowel low-code als no-code software heeft als voordeel dat je sneller applicaties kunt ontwikkelen dan bij traditionele applicatieontwikkeling doordat je minder of geen code hoeft te schrijven. Dat maakt het een stuk minder complex. Ook heb je daardoor meteen veel minder kans op bugs die meestal ontstaan door een fout in de code. Daarnaast werken beide softwareoplossingen via een platform met een grafische interface en kun je je applicatie als het ware in elkaar klikken door middel van drag & drop tools.
Naast functionele overeenkomsten, zijn er ook overeenkomsten in de voorspellingen rondom low- en no-code software. Deze worden namelijk door bovenstaande gelijkenissen vaak samengenomen in voorspellingen. Hieronder hebben we drie voorbeelden hiervan op een rij gezet.
De markt voor low- en no-code platforms neemt in 2022 toe tot $21.2 miljard.
89% van alle dataprofessionals is bezig met low- en no-code technologie.
In 2024 zal low- en no-code development verantwoordelijk zijn voor meer dan 65% van alle applicatieontwikkeling activiteit (Gartner).
Verschillen
Ondanks dat low-code en no-code dus wat gelijkenissen hebben, zijn er ook genoeg verschillen te noemen. Zo ligt de focus van low-code software bij het vergemakkelijken van het werk van developers, terwijl no-code software innovatie als hoofdfocus heeft. Met no-code software kunnen citizen developers hun ideëen namelijk razendsnel omzetten in applicaties. Dit type developers is dan ook niet meer volledig afhankelijk van IT. Het tijdperk van (te lang) wachten is voorbij, tijd om actie te ondernemen in samenwerking met IT. Daarnaast heb je met no-code niet meer te maken met migraties als negatieve nasleep van aanpassingen aan de achterkant. Het laatste verschil tussen low- en no-code software is het kostenplaatje: low-code software kost op lange termijn meer door alle migraties, beheerkosten, kosten voor extra software developers, etc. Oftewel, no-code software is niet alleen efficiënt doordat het nóg sneller is; het is ook nog eens goedkoper.
Wat is de juiste keuze voor jou?
Wij kunnen je natuurlijk niet precies vertellen wat voor type software dé oplossing is voor jouw organisatie uitdaging. Wel kunnen we je adviseren op basis van jouw situatie. Ook hebben we onderstaande beslisboom gemaakt over low- en no-code software om jou hopelijk een handje te helpen bij jouw keuze.
Waar bevindt Kotuur zich?
De talen en tools om oplossingen mee te maken hebben veranderingen doorgemaakt in de tijd. Eerder maakte je deze met 3GL, een derde generatie programmeertaal. Voorbeelden hiervan zijn Basic, Cobol, Java en C#. Later kwam 4GL: de vierde generatie programmeertalen. Deze talen, zoals Progress, ontstonden met de intentie om dichterbij de menselijke taal te komen dan de 3GL talen. Na 4GL kwam low-code. Hierboven vertelden we er al meer over; low-code is software die nog steeds bedoeld is voor professionele developers omdar er nog steeds wat programmeren bij komt kijken, maar het is al een stuk visueler en makkelijker. De laatste ontwikkeling is no-code software: software waar iedereen opeens applicaties mee kan maken. Je kunt het je bijna niet voorstellen! Er komt geen code meer bij kijken en je klikt zo je applicatie in elkaar.
Maar waar bevindt Kotuur zich dan in dit rijtje? Kotuur is een écht no-code platform. Oftewel, het zit niet zoals vele andere ‘no-code platformen’ tussen low-code en no-code software in, maar het is een echt functioneel platform. Dit betekent dat je compleet ontzorgd wordt in techniek en codeerkennis. Kotuur heeft een automatisch gegenereerd datamodel; je hoeft dus voorafgaand aan het bouwen van je applicatie niet zelf je datamodel te maken, wat normaal nog een best lastig karweitje kan zijn. Jij kunt na aanschaf gewoon meteen aan de slag in de Kotuur Studio. Ook is er automatische versionering, wat inhoudt dat je geen migraties meer mee zult hoeven maken en dus geen legacy software meer kunt ontwikkelen op den duur.
Gratis live demo
Ben jij na het lezen van bovenstaande informatie nieuwsgierig geworden naar hoe no-code platform Kotuur er in de praktijk uit ziet, of heb je nog vragen over de verschillen tussen low- en no-code software? Kom dan eens langs bij één van onze maandelijkse live online demo’s! Wij beantwoorden alle vragen die je hebt met plezier en laten je de ins & outs van ons platform graag zien. Kom je ook?