Wat is legacy software?
De houdbaarheid van software is een grote actuele zorg van veel organisaties. Binnen de softwaresector volgen ontwikkelingen zich in een razendsnel tempo op; wat nu nieuw en innovatief is, kan volgend jaar weer achterhaald zijn. Als je hier niet in meegaat, mis je de boot. Maar veel organisaties zitten vast aan een legacy systeem, die hen ervan weerhoudt om in de innovatieboot te stappen. Legacy software is verouderde software die:
- Lastig is om te beheren door het complexe systeem en een gebrek aan kennis en documentatie;
- Zorgt voor gemiste marktkansen omdat de software niet aanpasbaar is;
- Tijd- en geldrovend is;
- Software ontwikkelaars beschrijven als foutgevoelig;
- Security en compliance issues met zich meebrengt;
- Geen realtime analytics biedt om actief (bij) te sturen.
Deze software staat hierdoor ontwikkelingen en innovatie in de weg, wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat jouw organisatie niet mee kan komen met de voortgaande digitale transformatie. Organisaties met een legacy-uitdaging staan dus voor een keuze: gaan ze verder met aanvullingen op de huidige basis, of stappen ze over op een compleet nieuwe softwareoplossing? En dan het liefst natuurlijk één die wél de mogelijkheid biedt om mee te gaan met alle ontwikkelingen. Op deze voet doorgaan is geen optie.
Actuele oplossing voor beperkingen legacy systemen
Die softwareoplossing is er: no-code software. Dit is een manier van applicatieontwikkeling waarbij je geen regel code meer hoeft te schrijven; door een intuïtieve interface en drag & drop functionaliteit van herbruikbare componenten, zet je eenvoudig zelf een proces in elkaar. No-code is een recente trend, die zich in de komende jaren zal doorzetten. Gartner verwacht bijvoorbeeld dat in 2024 meer dan 65% van alle applicatieontwikkeling uitgevoerd zal worden op een no-code (of low-code) platform. Met no-code software heb je alle flexibiliteit die je nodig hebt om uit te blinken in een markt met groeiende en veranderende verwachtingen. Het is niet voor niets dat no-code dé software is voor agile werken. Waarom dit zo is, zetten we hieronder uiteen:
- No-code is het toppunt van eenvoudig applicaties maken en processen automatiseren. Echt iedereen kan het! Het heeft niet voor niets als doel om applicatieontwikkeling nu ook beschikbaar te maken voor citizen developers in plaats van alleen voor IT, de ‘democratisering van technologie’. Bouwen en beheren is met no-code software een fluitje van een cent.
- Met no-code software breng je een enorme dosis snelheid in je ontwikkelproces. Je kunt er namelijk tot wel 10x sneller applicaties mee maken. Wij deden het zelfs binnen een week. Dit wordt ook wel Rapid Application Development (RAD) genoemd. Deze snelheid leidt er onder andere toe dat organisaties die no-code software gebruiken, 33% innovatiever zijn! Dus met no-code ga je gewoon van verouderd, naar vernieuwend.
- Je kunt klantgerichter te werk gaan dan met legacy software. Dit komt doordat citizen developers (bijv. accountmanagers) hun eigen inzichten meteen om kunnen zetten in een werkende applicatie, maar ook omdat je realtime analytics tot je beschikking hebt waarmee je snel in kunt spelen op resultaten en verwachtingen.
- No-code software werkt niet meer met Enterprise Service Bussen (ESB’s). In plaats daarvan vinden we koppelmogelijkheden zoals API’s veel belangrijker tegenwoordig.
- Daarnaast voldoet no-code software meestal aan de laatste beveiligingseisen en brengt het minder kosten met zich mee. Er zijn minder ontwikkelaars nodig, je beheerkosten liggen lager, en met het juiste platform hoef je nooit meer te migreren.
Hoe ga je dan aan de slag met no-code software? Allereerst moet je bedenken of je het in wilt zetten als vervanging van, of als aanvulling op je huidige legacy systeem. Het is namelijk beide mogelijk met no-code! Het kan complexere applicaties maken om je huidige systeem te vervangen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de functionaliteit(en) die je in je legacy systeem mist te bouwen op een no-code platform en deze te koppelen aan je systeem.
Bestaande software: vervangen vs. aanvullen
Vervangen
De beste optie voor software met zoveel schaduwzijdes is om het volledig te vervangen door no-code software. In dat geval heb je namelijk maar één systeem om te bedienen, en dat ene systeem kan ook echt door iedereen in je organisatie bediend worden. Ook zal het vervangen van je systeem leiden tot een stuk minder kosten; beheerskosten, mankrachtkosten en migratiekosten. Daarbij kan no-code software momenteel al zo veel dat het zeker ingezet kan worden als fundament.
Aanvullen
Complete vervanging van een IT systeem die verwoven is met andere achterliggende systemen ligt echter niet zomaar voor de hand. Als dit voor jouw organisatie een onmogelijke opgave lijkt, is er altijd nog de optie om no-code software als ‘flexibel en schaalbaar schild’ te gebruiken bovenop je bestaande software. In dat geval kan je legacy systeem als basis dienen, en kun je no-code software gebruiken als maatwerksysteem om de flexibiliteit en innovatie te waarborgen die aansluiten bij de nieuwe ontwikkelingen in de organisatie en in de markt. Deze kun je dan eenvoudig via een veilige koppeling verbinden met de oude backend.
Maar let op: hoewel deze manier een goede tijdelijke oplossing kan lijken, is het in de realiteit alleen maar ‘pleisters plakken’. Meerdere typen software betekent op termijn meer complexiteit voor je ontwikkelaars. Overweeg je opties dus goed, voordat je een keuze maakt.
Stappenplan: hoe moderniseer je jouw legacy systeem?
Stap 1: begrijp de noodzaak om te moderniseren
Allereerst is het belangrijk om de noodzaak van verandering in te zien. Je systeem werkt nog steeds zoals het altijd deed, maar waarschijnlijk is dat juist het probleem. Het systeem is niet meeveranderd met alle ontwikkelingen in de markt en binnen jouw organisatie. En dat resulteert in de eerder opgesomde nadelen zoals hoge kosten en inflexibiliteit.
Je moet begrijpen dat het beter is om nú mee te bewegen dan wanneer je legacy systeem zo verouderd is dat hij naar het softwarekerkhof gesleept mag worden. Het hele proces zal een stuk soepeler verlopen wanneer je geen enorme druk hebt om zo snel mogelijk een geheel nieuw IT systeem te implementeren, maar dit gewoon op je eigen tijd en met je eigen tempo te doen.
Stap 2: breng iedereen aan boord
Als je de keuze hebt gemaakt om jouw legacy systeem te modernizeren, is het belangrijk dat je je hele organisatie mee krijgt in deze transitie. Niets is zo’n obstakel voor een verandering als weerstand vanuit je eigen organisatie. Het kan wat tijd kosten om iedereen te overtuigen, maar als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft dan hoef je ze alleen te overtuigen dat een nieuw IT systeem hen hiernaartoe brengt.
Is iedereen overtuigd? Mooi! Dan kunnen jullie aan de slag met brainstormen over de pijnpunten binnen het huidige legacy systeem. Aan de hand van die pijnpunten kun je een kosten-batenanalyse opstellen die je helpt besluiten of je bepaalde delen van je systeem moet updaten of vervangen. Zo kun je de keuze maken tussen het aanvullen of vervangen van je systeem, en welk no-code platform hier dan het meest geschikt voor is.
Stap 3: introduceer een no-code platform
Als iedereen aan boord is en je keuzes hebt gemaakt voor je strategie rondom het moderniseren van je IT systeem, kun je het nieuwe no-code platform introduceren binnen je organisatie. Zoals al eerder benoemd, stelt no-code software je in staat om als citizen developer zelf applicaties te maken. Waar je op moet letten bij het introduceren van citizen development en een mogelijke rolverdeling kun je lezen in onze whitepaper over citizen development. No-code software faciliteert samenwerking en iteratieve applicatieontwikkeling, wat sleutels zijn voor het moderniseren van je legacy systeem op een beheersbare manier. Het mooie is dat no-code software binnen elk IT-lanschap past.
Stap 4: start met het maken en testen van jouw oplossingen
Als je het nieuwe no-code platform hebt geïmplementeerd, kun je in principe meteen aan de slag met het bouwen en testen van applicaties. Dat is het grote verschil met de traditionele manier van softwareontwikkeling: de waterval. Met no-code software hoef je het platform niet meer door en door te kennen van tevoren, en hoef je je idee niet meer tot in de puntjes uit te werken voordat je begint. Als je je idee hebt uitgewerkt, hoef je niet meer te wachten tot de IT afdeling tijd heeft om je project op te pakken. Hoeveel meer tijd wil je vrijmaken voor innovatie? No-code, dé manier om jouw digitale transformatie te versnellen.
Reken voorgoed af met legacy software
No-code software is door haar flexibiliteit en eenvoud dus een solide optie ter vervanging van of aanvulling op jouw legacy systeem. Als je het hebt over de begrippen ‘flexibiliteit en eenvoud’ hebt, heb je het over Kotuur. No-code platform Kotuur onderscheidt zich van andere SaaS platformen door haar automatisch gegenereerde datamodel. Dit zorgt er namelijk voor dat processen automatiseren nu écht eenvoudig is; je hoeft je nooit meer zorgen te maken om de techniek. Daarnaast is het met een automatisch gegenereerd datamodel zo dat als jij iets aanpast in de front end, de back end automatisch mee verandert. Oftewel, geen versionering en migraties meer!
Start nu zelf met no-code software
Wil jij zelf ervaren hoe makkelijk je met no-code platform Kotuur applicaties maakt en aanpast? Meld je dan eens aan voor een gratis proefaccount! In 3 weken kun je alle voordelen ontdekken en jouw eigen applicatie(s) in elkaar klikken, onder begeleiding van onze experts. Interesse? Meld je aan!
Wil jij eerst meer te weten komen over no-code software voordat je je inschrijft voor een proefaccount? Schrijf je dan in voor onze gratis no-code inspiratiemails. Wij houden je in dat geval wekelijks op de hoogte van no-code gerelateerde onderwerpen door middel van video’s, blogs, klantcases, infographics en meer.