icon icon

1 september 2021

Zelf webapplicaties maken vs. deze laten maken?

We hebben al meerdere blogs geschreven waarin naar voren kwam dat no-code software een opkomende trend is die vele voordelen met zich meebrengt. Zeker als je een webapplicatie wilt maken. Maar als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dat no-code een oplossing kan zijn voor jouw organisatie, dan sta je nog voor een volgende keuze: ga je zelf aan de slag met het bouwen van je webapplicaties of laat je dat doen door de leverancier? Beide opties vergen dezelfde (agile) manier van ontwikkelen en beide opties leiden tot meer efficiëntie, maar er zijn natuurlijk ook verschillen. In deze blog wegen we de voor- en nadelen van deze opties tegen elkaar af.

Citizen development Ontwikkelen
Zelf webapplicaties maken vs. deze laten maken?

Zelf webapplicaties maken

De onderscheidende kracht van no-code software is dat het de enige soort software is waarmee je als IT ‘leek’ een applicatie kunt maken. Dit wordt ook wel ‘citizen development’ genoemd. Werknemers uit de organisatie met bepaalde skills kunnen met behulp van no-code tools eigenhandig een applicatie in elkaar klikken. De leverancier van de no-code tool stelt een bibliotheek vol standaardcomponenten voor deze citizen developers open. Je kunt dan via drag & drop eenvoudig een applicatie in elkaar zetten. Je hebt zelf de volledige controle over hoe jouw webapplicatie eruit gaat zien. Makkelijk, toch?

Er kunnen alleen, net zoals met (bijna) alles, een paar kanttekeningen geplaatst worden bij deze manier van applicaties maken. Je hebt voor het maken van een no-code webapplicatie namelijk inzicht in processen nodig, een beetje handigheid en bovenal tijd. Of zelfs: tijd binnen een bepaalde periode, zodat de applicatie tijdig klaar is. En niet pas over een jaar 😉. Voor ervaren consultants is dit dagelijkse kost en zetten dus in een mum van tijd je webapplicatie neer. Jij moet no-code software eerst nog in de vingers krijgen.

Webapplicaties laten maken

No-code software staat bekend als software waarmee ‘iedereen een applicatie kan maken’, maar dat hoeft niet te betekenen dat je het per sé zelf moet doen. Er zijn ook meer dan genoeg no-code partners die met hun no-code platform voor jou een applicatie maken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer jij wel gebruik wilt maken van de voordelen van no-code software, maar geen werknemers in huis hebt met de nodige skills om no-code applicaties te maken of simpelweg geen tijd of zin hebt om je hier helemaal in te verdiepen. De voordelen van deze optie zijn onder andere dat je no-code partner over meer capaciteit, kennis en ervaring bezit rondom no-code ontwikkeling. Hierdoor is je app sneller en met meer expertise gebouwd. Als deze eenmaal af is, kun je door de eenvoud van no-code software zelf controle houden over het beheer van de applicatie. Aanpassingen zijn dan zo gemaakt.

De grootste kanttekening van deze manier van bouwen is echter dat je voor nieuwe applicaties of grote aanpassingen afhankelijk bent van je leverancier. Dit kan natuurlijk zorgen voor wat vertraging van je innovatie. Daarnaast kost de inzet van consultants bij het maken van je applicatie natuurlijk meer geld dan wanneer je dit volledig zelfstandig doet. Al ben je nog altijd minder geld en tijd kwijt met deze optie dan met een low-code tool; met no-code maak je tot wel 10x sneller applicaties dan met high-code, terwijl dit met low-code maar 2x zo snel gaat.

Webapplicaties maken met no-code platform Kotuur

No-code platform Kotuur is geschikt als no-code tool om zelf webapplicaties in te maken. Maar: we kunnen je ook helpen om jouw applicatie te maken. Je kunt zelfs kiezen voor een combinatie van deze twee opties en zelf mee-ontwikkelen. Weet jij nog niet welke optie het beste bij jouw organisatie past of ben je benieuwd naar Kotuur? Plan gerust een adviesgesprekje in met onze accountmanager Frank. Hij vertelt je met plezier alles over Kotuur en denkt graag met je mee.

Naar de inhoud springen