icon icon

6 april 2021

Wat is Rapid Application Development (RAD) en wanneer kies je ervoor?

Rapid Application Development wordt steeds vaker ingezet in organisaties. Maar wat is RAD? Wat zijn de verschillende fases? Hoe verhoudt het zich tot no-code? Wanneer is RAD het meest geschikt? Op deze vragen krijg je een antwoord in deze blog, dus lees snel verder!

Ontwikkelen
Wat is Rapid Application Development (RAD) en wanneer kies je ervoor?

Wat is Rapid Application Development?

Rapid Application Development is een ontwikkelmethode gebaseerd op de Agile Scrum methodiek. In plaats van verschillende voorbedachte fases van het proces, werkt RAD met een meer flexibele methode. Het bouwen van applicaties op de traditionele manier duurde namelijk (te) lang, wat soms zelfs resulteerde in onbruikbare toepassingen. Bij RAD maak je vooraf een pre-planning zodat je veranderingen in het proces makkelijker opneemt. Wensen en behoeften van de klant staan centraal.

Bij Rapid Application Development werken ontwikkelaars met snelle prototypen (‘rapid prototyping’) die onderdeel vormen van het eindproduct. Deze prototypen zijn herbruikbaar, waardoor verspilling van tijd en inzet weinig voorkomt en waardoor je gebruikerstesten vroegtijdig kunt uitvoeren. Met RAD kun je software dan ook tot tien keer sneller ontwikkelen.

Het RAD-model bestaat in totaal uit 6 stappen:

  1. Een globale schatting maken van de eisen. Waar moet de software aan voldoen om te slagen?
  2. Een (werkend) prototype bouwen.
  3. Feedback vergaren van de gebruikers. Controleer of je prototype voldoet aan de wensen en verwachtingen van de gebruikers. Een doorlopende samenwerking tussen gebruikers en ontwikkelaars is noodzakelijk.
  4. Een herhaling van stappen 2&3 totdat de software echt werkt en volledig voldoet aan de wensen en verwachtingen.
  5. Testen, testen en nog eens testen! Hierbij neem je zoveel mogelijk verschillende scenario’s mee, zodat je zeker weet dat de software in alle omstandigheden naar behoren werkt.
  6. Als laatste presenteer je de software en lever je het af voor gebruik.

Hoe verhoudt RAD zich tot no-code?

No-code platformen maken de RAD-methode in principe mogelijk doordat deze platformen het moduleren van een applicatie op een visuele manier mogelijk maken. De gebruiker hoeft slechts door middel van drag & drop de componenten toe te voegen en hier rechten en regels aan te hangen. No-code platforms zoals Kotuur plaatst men in de categorie RAD-tools. RAD en no-code zijn dan ook beide met dezelfde gedachte ontwikkeld: ontwikkelsnelheid opschroeven. Daarnaast voeg je in een no-code platform eenvoudig functionaliteiten toe als dit de vraag is vanuit je organisatie, net zoals bij RAD. Zo groeit je applicatie met je organisatie mee.

Wanneer is RAD het meest geschikt?

Rapid Application Development is breed inzetbaar, maar er zijn enkele situaties of voorwaarden waarvoor RAD extra geschikt is. Dit is bijvoorbeeld het geval:

  • Voor organisaties in snel veranderende sectoren. In deze sectoren is het cruciaal om je product continu aan de veranderingen aan te kunnen passen.
  • Voor organisaties met veel shadow-IT. Dit ontstaat wanneer de business geen tijd heeft om op IT te wachten en daardoor (ondanks de risico’s) zelf applicaties ontwikkelt. Door RAD zorg je dat je beschikbare tijd goed benut en applicaties op tijd af komen.
  • Voor organisaties met sterke teams en ontwikkelaars met ver ontwikkelde vaardigheden. Een voorwaarde om RAD goed te laten werken, is goed teamwork. Dit is samen met goede communicatie tussen de ontwikkelaars en alle stakeholders nodig door de korte planningsfase en de snelheid van de ontwikkelmethode.
  • Voor organisaties met een groep testgebruikers die genoeg tijd hebben in hun agenda om de verschillende iteraties te testen. Dit zal geen hele dagdelen duren, maar het is belangrijk dat het regelmatig getest kan worden.

Ben jij benieuwd hoe je RAD in kan zetten in een no-code platform? Meld je vrijblijvend aan voor een online demo en ontdek de mogelijkheden van Kotuur!

Naar de inhoud springen