icon icon

12 oktober 2021

Waarom no-code software zo geschikt is voor ‘green ICT’

Met de komst van de coronacrisis ontstond tegelijkertijd een gedwongen digitalisering binnen veel, zo niet alle organisaties wereldwijd. Deze digitalisering brengt voordelen met zich mee, maar zorgt ook voor meer energie-uitstoot en dus CO2. Weer een nieuw vraagstuk: hoe beperken we dan in dit nieuwe normaal waarin digitale transformatie een ‘moetje’ is toch de digitale uitstoot? In deze blog vertellen we verschillende redenen waarom no-code software hiervoor een oplossing vormt. No-code software IS als het ware ‘green ICT’; een pure vorm van sustainabilIT. Lees snel verder!

No-code Over Kotuur
Waarom no-code software zo geschikt is voor ‘green ICT’

De noodzaak van milieubewust digitaliseren

Volgens Gartner zijn ICT-afdelingen wereldwijd verantwoordelijk voor 2% van de totale CO2 uitstoot. Als je nagaat dat de wereldwijde CO2 uitstoot in 2019 52,4 gigaton was, is 2% hiervan nogal een hoop! En de verwachting is dat het energieverbruik in organisaties blijft stijgen, wat resulteert in nog meer broeikasgassen.

Maar niet getreurd. Hier tegenover staat wel dat dezelfde ICT-afdelingen een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het reduceren van de overige 98% aan CO2-uitstoot. Greening by ICT vond zelfs dat extra aandacht voor energie en ICT ervoor kan zorgen dat de Nederlandse sectoren €2 miljard efficiënter worden. Hoe dan? In deze blog willen we meer vertellen over hoe (no-code) software op zichzelf aan ‘green ICT’ – een duurzame vorm van ICT – bijdraagt.

Snel en goedkoop een webapplicatie

Waar je met high-code veel resources zoals ervaren ontwikkelaars, tijd en geld nodig had om een applicatie te bouwen, was low-code al een stuk eenvoudiger. Het kostte minder tijd en geld, maar je had nog steeds die ervaren ontwikkelaars nodig. Toen kwam no-code in het spel, waarbij tijd en geld nóg meer bespaard bleven en je ook nog eens geen ervaren ontwikkelaars meer nodig hebt. Met de kant-en-klare bouwblokken kun je al binnen enkele dagen een webapp neerzetten en binnen een mum van tijd aanpassingen maken. Het beheer kan niet eenvoudiger: iedereen kan het. En met de tijd en geld die je overhoudt, kun je misschien wel weer nieuwe initiatieven voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in het leven brengen! Zet je skills bijvoorbeeld in om gratis no-code webapplicaties te bouwen voor een goed doel. Of leer je liever mensen omgaan met computers?

Interne apps voor duurzaamheid

De blog over verduurzaming van ons moederbedrijf Kodision beschreef al even waarom je als organisatie moeite zou moeten stoppen in MVO. Eén van de redenen was dat je innovatie kunt stimuleren binnen je bedrijf. Je moet vervolgens natuurlijk wel een plek hebben om alle nieuwe innovatieve (en duurzame) ideeën die hieruit voortkomen te verzamelen. No-code software is dé plek hiervoor; binnen no-time zet je een webapplicatie op waarmee stakeholders hun idee kunnen inzenden. Wij hebben dit zelf opgezet met Kotuur om zeker te zijn dat we echt met de ideeën van collega’s aan de slag gaan. Alle ingezonden ideeën van hen komen in één inbox terecht en worden een automatisch proces ingestuurd, waarover we hieronder meer vertellen.

Green ICT door procesautomatisering

Binnen no-code platforms zoals Kotuur kun je gemakkelijk regels en rollen instellen; welke voorwaarden in het proces zorgen ervoor dat wie wanneer betrokken wordt? Voor een voorbeeld grijpen we even terug op de digitale ideeën box voor medewerkers.

Als een collega een idee heeft ingezonden, kun je een regel instellen dat diegene een automatische bevestigingsmail krijgt. Tegelijkertijd wordt er een taak aangemaakt voor bijvoorbeeld de HR-medewerker die het idee verder kan verwerken. Hij of zij kan ervoor kiezen om rechtstreeks een berichtje te sturen met een afkeuring van het idee met argumenten, of om het idee te verwerken. Als dit laatste het geval is, kan HR het idee rechtstreeks doorsturen naar bijvoorbeeld marketing of de algemeen directeur om dit verder op te pakken. En dit alles kan volledig automatisch, voor elk gewenst bedrijfsproces. Via de dashboards maak je bovendien nogeens snel inzichtelijk wat er met alle binnengekomen ideeën is gebeurd.

Procesautomatiseringen zoals hierboven beschreven zorgen voor een versnelling van deze processen. En hoe minder lang processen duren, hoe minder digitale ruimte er voor dat proces nodig is. En minder digitale ruimte zorgt natuurlijk weer voor minder energie-uitstoot.

Conclusie: ‘sustainabilIT’ met no-code software

Tijd- en kostenbesparing, een (duurzame) ideeënbox, automatiseringen… No-code software heeft vele eigenschappen die kunnen leiden tot green ICT en een betere wereld. ‘We veranderen de wereld’ is dan ook niet voor niks één van de kernwaarden van ons moederbedrijf Kodision.

Meer weten over de eigenschappen, voordelen en mogelijkheden van no-code software? Schrijf je dan in voor onze no-code updates!

Naar de inhoud springen