icon icon

12 maart 2021

UX-design binnen je applicatie: hoe voldoe je aan alle wensen?

De ontwikkelingen van applicaties groeien snel en de concurrentie is groot. Hoe zorg je dat klanten bij jouw product blijven en niet naar de concurrent gaan? De klantervaring is hierbij van groot belang: als die positief is, blijven gebruikers je applicatie gebruiken. Maar hoe blijf je voldoen aan de wensen van je gebruikers? Je leest het in deze blog.

Applicaties
UX-design binnen je applicatie: hoe voldoe je aan alle wensen?

UX-design

Bij het bouwen van een applicatie let je op UX: de User Experience. Dit is de gebruikerservaring van iemand die jouw dienst, service, website etc. gebruikt. Je wil er als developer voor zorgen dat deze ervaring vlekkeloos en positief verloopt. Daarom bestaat het designen van UX niet alleen uit het ontwerpen van wireframes, maar ook uit het onderzoeken van deze ervaring. Je duikt als het ware in de huid van de gebruiker.

Het onderzoeken van de UX kan gekoppeld worden aan de verschillende sprints binnen een Scrum-project: elke sprint focus je op bepaalde onderdelen van je ontwerp. We schreven eerder een blog over Scrum.

UX binnen een (no-code) applicatie

In deze tijden waarin de online concurrentie groot is en er constant ontwikkelingen zijn, wordt UX steeds belangrijker. Je moet aansluiten op de verwachtingen van de gebruiker. Doe je dit niet, dan zal dat gebruikers kosten en krijg je een lagere klanttevredenheid. Gebruikers van je applicatie zijn sneller dan je denkt, ze scannen dan ook vlug over de pagina voordat ze echt in het onderwerp duiken en het kritisch lezen. Ze hebben een bepaald doel voor ogen en daar moet je door middel van UX-design op inspelen. Maar hoe doe je dit?

 

Stap 1: Zorg voor inzicht in de problemen

Kijk samen met de gebruiker naar je applicatie: waar loopt hij/zij tegenaan? Zelf kan je denken dat een knop goed opvalt op je pagina, maar dit hoeft niet voor je gebruikers te gelden. Ga met je gebruikers in gesprek en vraag ze waar ze tegenaan lopen. Het samen maken van een Customer Journey kan bijvoorbeeld helpen om inzicht te krijgen in welke stappen de gebruiker zet binnen je applicatie.

 

Stap 2: Zoek uit wat gebruikers doen binnen je applicatie

Aansluitend op de Customer Journey van de vorige stap: wat doen de gebruikers eigenlijk binnen je applicatie? Bezoeken ze regelmatig een bepaalde pagina of klikken ze allemaal op dezelfde knop op weg naar hun doel? Door de statistieken van je applicatie te bekijken, kan je veel te weten komen. Misschien blijven ze lang hangen op een FAQ-pagina omdat ze het antwoord op hun vraag niet kunnen vinden. Binnen Kotuur is een statistiekenpagina beschikbaar waar je inzichten krijgt in de resultaten van jouw applicatie.

 

Stap 3: Blijf optimaliseren

Het kan zijn dat de ervaringen van een paar maanden geleden nu niet meer van toepassing zijn. Blijf daarom je applicatie testen bij gebruikers en blijf erover in gesprek gaan. Zo kan je je applicatie optimaliseren naar wens van de gebruikers en hoef je niet na een aantal jaar een volledig nieuwe applicatie te bouwen.

Het is dus belangrijk om voor een goed UX-design rekening te houden met de volgende punten:

  • Waar loopt de gebruiker tegenaan?
  • Wat doet de gebruiker op een pagina en hoe kan dit geoptimaliseerd worden?
  • Voldoen we nog steeds aan de wensen of gaan we opnieuw verbeteringen doorvoeren?

Aan de slag!

Wil jij nu jouw eigen applicatie maken en ben je benieuwd naar wat Kotuur voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan gratis aan via dit demo formulier voor onze online demo’s. Hierin laten we je zien hoe makkelijk je een applicatie maakt met Kotuur.

Naar de inhoud springen