Het verschil tussen hardware en software
De dikke Van Dale definieert software als ‘(computer) programmatuur’. Hardware is volgens onze bron Van Dale ‘(elektronische) apparatuur’. Oftewel, hardware bestaat uit alle fysieke onderdelen van een computer; het beeldscherm, de muis, het toetsenbord, maar ook de harde schijf en het moederbord. De hardware moet aangestuurd worden door programma’s: de software. Bij software kun je denken aan alles wat ervoor zorgt dat de computer bruikbaar wordt; van besturingssystemen zoals Windows tot applicatiesoftware zoals Office.
Maar de impliciete betekenis van hardware en software zegt veel meer dan de tweewoordige definitie uit de Van Dale. Deze betekenis zit hem namelijk meteen al in de naam. ‘Hard’ware bestaat uit componenten die je niet (makkelijk) kunt veranderen. Je beeldscherm is nu eenmaal je beeldscherm; je kunt hem misschien hoger of lager instellen, maar je kunt je type beeldscherm niet zomaar wijzigen.
Daar tegenover staat de ‘soft’ in software juist voor zacht en kneedbaar; flexibel. Als de hardware niet werkt zoals beloofd, dan pas je de software aan om het te fixen. Tenminste, dat was de achterliggende reden voor de naam toen hij bedacht werd. Toen we nog te maken hadden met zeer kleine programma’s, helemaal in de beginfase van computerprogrammering.
Vergaande glorie
Naarmate softwaresystemen complexer zijn geworden, is het idee dat software gemakkelijk te veranderen is enorm achterhaald. Met het groter worden van de computerprogramma’s, is de hoeveelheid code ook gegroeid. Developers zien deze hoeveelheid code al snel als gelijke van ‘vrijheid’. Met deze code kun je namelijk alles veranderen wat je wilt; high-code software is niet voor niets dé tool bij uitstek om maatwerk te realiseren.
“The only thing that’s really constant is change”
Het gevolg hiervan is alleen ook dat de flexibiliteit ver te zoeken is; het doolhof van code veranderen is precisiewerk, je kunt niet zomaar even in een middag een applicatie aanpassen. Daarnaast ben je afhankelijk van ervaren softwareontwikkelaars om de taal te ontcijferen en aanpassingen te maken. Je kunt dus ondertussen de conclusie wel trekken dat software geen recht meer doet aan haar oorspronkelijke naam.
De shift naar de oorspronkelijke betekenis van software
Dus waarom hebben we de keuze gemaakt om vrijheid te creëren met code, terwijl dat eigenlijk alleen maar resulteerde in een vrijheids- en flexibiliteitsbeperking van de rest van de maatschappij? Er is momenteel een shift gaande met ontwikkelingen die de oorspronkelijke betekenis van software weer recht trekken. Denk aan de opkomende markt voor low-code en SaaS applicaties, en als kers op de taart zijn er nu no-code platforms die toestaan dat burgers zoals jij en ik zelf webapplicaties kunnen lanceren en aanpassen. En dat in enkele uren. Hét toppunt van vrijheid.
De term ‘no-code’ in no-code software is eigenlijk overbodig; no-code is het product van de oorspronkelijke betekenis van software. Laten we teruggaan naar die oorspronkelijke betekenis. Want het enige wat je zeker weet is dat verandering het enige constante is.
Het toppunt van vrijheid en flexibiliteit ervaren?
Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Daarom nodigen we je graag uit om zelf het gemak te ervaren waarmee jij jouw applicatie kunt lanceren en aanpassen. Ga aan de slag met échte software. Ontdek het in onze online demo!