icon icon

29 november 2020

De komst van citizen developers: software gemaakt door iedereen

Vroeger was IT voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Dit beeld is steeds meer aan het veranderen. In deze blog lees je waarom.

Citizen development
De komst van citizen developers: software gemaakt door iedereen

Vroeger was IT voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Software developers werden gezien als mensen uit een andere wereld die een andere taal spreken en aan ‘geheimzinnige’ projecten werken. Mede door de komst van low- en no-code platformen is dit beeld steeds meer aan het veranderen. In deze blog kom je er achter hoe het komt dat software niet meer alleen voor ontwikkelaars is, maar ook voor burgers zonder IT-kennis (‘citizen developers’). 

Een taak van iedereen

Binnen organisaties is een grote verandering gaande: software wordt steeds meer een taak van iedereen. Waar software ontwikkeling, development, debugging en testing op de Research & Development afdeling eerder plaatsvonden achter gesloten deuren, is het vandaag de dag een centraal onderdeel van een organisatie. Dit is te verklaren door een aantal trends en ontwikkelingen die gaande zijn.

De komst van no- en low-code

Dat no- en low-code platformen als paddenstoelen uit de grond schieten, is je vast niet ontgaan. In de traditionele software markt ontstond bij klanten en gebruikers steeds meer behoefte aan makkelijke en begrijpbare software. Ook is er een groot tekort aan software developers die applicaties kunnen bouwen met traditionele software. Dit waren voor veel bedrijven redenen om te investeren in het bouwen van low- en no-code software en minder in traditionele software. Hierdoor verdwijnt traditionele software langzaam uit de markt. Eerder werd deze trend nog gezien als een bedreiging voor software ontwikkeling in algemene zin. Maar niets is minder waar.

Citizen developers aan het programmeren geslagen

Dankzij deze begrijpbare no- en low-code software kan iedereen, ook zonder IT-kennis, een applicatie bouwen. Hierdoor ontstaat er meer begrip over welke mogelijkheden software biedt en welke (dagelijkse) problemen of uitdagingen het oplost. Nu krijgt een breder publiek de kans om programma’s die ze dagelijks gebruiken te bouwen, beheren en te onderhouden. Applicaties kunnen nu op een eenvoudige manier gebouwd worden voor én door de business in samenwerking met IT, wat uiteindelijk zorgt voor applicaties met meer waarde. 

Nieuwe kansen

Software ontwikkeling is vandaag de dag dus een gedeelde verantwoordelijkheid. Voor zowel ontwikkelaars als mensen uit het bedrijfsleven biedt dit kansen:

  • Automatisering: met no-code worden bedrijfsprocessen op een makkelijke manier geautomatiseerd.
  • Meer innovatie: het is makkelijker om mensen uit het bedrijfsleven en eindgebruikers te betrekken bij de ontwikkeling. Hierdoor ontstaan nieuwe en innovatieve ideeën. Ook sluit het software product zo nog beter aan bij de behoefte van de gebruiker.
  • Sneller een prototype: door no-code platformen leer je op een leuke manier hoe je met kleine blokken een applicatie kan bouwen. Dit kan ontzettend snel; met behulp van een no-code platform kun je tot wel 10x sneller een applicatie maken door Rapid Application Development. Een voordeel voor developers is dat ze op deze manier sneller iets kunnen laten testen bij een gebruikersgroep.

Ben jij ook overtuigd van de kracht van no-code? Maak kennis met Kotuur! Met no-code plaform Kotuur bouw je met gemak je eigen applicatie. Geen programmeertalen, IT-kennis of migraties. Een platform super geschikt voor citizen developers. Meer weten over de mogelijkheden van Kotuur? Download nu de whitepaper.

Naar de inhoud springen