icon icon

9 juni 2021

No-code software als aanvulling op je standaardsysteem

Je hoort steeds meer geluiden om je heen over no-code software: “het kan zoveel en is zo eenvoudig!”. Gaan voor no-code of niet kan echter als een grote keuze voelen. De keuze lijkt vaak in te houden dat je al je huidige standaardsoftware eruit moet doen om met no-code aan de slag te gaan. Maar dit is niet per sé het geval; no-code is zoals veel mensen denken geen vervanging voor developers of data scientists. Het kan juist dienen als aanvulling of uitbreiding van je huidige interne capaciteiten en functionaliteiten. Dit kun je op een snelle en flexibele manier doen.

Legacy No-code
No-code software als aanvulling op je standaardsysteem

Waarom standaardsoftware tekortschiet

Standaard software is over het algemeen vrij goedkoop en het bevat veel functionaliteit. Toch schiet het regelmatig tekort binnen bestaande bedrijfsprocessen, want:

  1. Zo’n 20 procent van bedrijfsprocessen zijn niet standaard, maar uniek per bedrijf. Zaken die overheden moeten aanpakken, kunnen zij soms niet ontwikkelen binnen hun standaardsystemen. Deze zijn hiervoor niet adaptief genoeg .
  2. Ook veranderen wet- en regelgeving weleens, waar overheden dan vlot op in moeten spelen met behulp van hun software.
  3. Daarnaast komen ook binnen bedrijven en overheidsorganisaties interne reorganisaties voor; andere teams moeten betrokken worden bij processen of processen gaan zelf anders lopen. Standaardsoftware is hier door het gebrek aan flexibiliteit niet tegen bestand.

Waarom no-code software als aanvulling?

Om dit op te lossen kun je dure en tijdrovende software op maat (laten) ontwikkelen, maar je kunt misschien nog wel beter no-code software gebruiken om dat kleine beetje maatwerk te ontwikkelen die het specifieke probleem oplost. Met no-code is dit namelijk in een mum van tijd gedaan. En een stuk goedkoper!

De snelheid met no-code wordt geïllustreerd door de mogelijkheid voor Rapid Application Development (RAD), een agile manier van werken waarbij je meteen begint met prototypen en tussendoor steeds meer feedback verzamelt. Binnen een no-code platform heb je namelijk al gebouwde componenten die je eenvoudig naar de juiste plek in je formulier kan slepen (drag & drop). Er is daardoor ook geen programmeerkennis meer nodig, en een applicatie maken kan tot tien keer sneller (en dus goedkoper) dan bij een traditionele applicatie. Je kunt dus inderdaad in een mum van tijd (precies gezegd: binnen een week) die 20 procent maatwerk bouwen met no-code!

Extra voordelen

Je kunt no-code software ook werkelijk als aanvulling gebruiken op je huidige systemen doordat het goed koppelbaar is met van alles en nog wat. Interconnectiviteit via API’s is een gegeven doordat het een SaaS-oplossing is. Daarnaast kun je met no-code niet alleen formulieren bouwen, maar door middel van regels en rollen ook volledige processen automatiseren. Zo kun je ook meteen doorpakken met de digitale transformatie van jouw organisatie!

Praktijkvoorbeeld: no-code als aanvulling 

Een voorbeeld: je huidige standaardsysteem werkt prima, maar hij mist bepaalde functionaliteiten zoals een klantportaal die een brug slaat tussen je back- en frontoffice. In plaats van je hele huidige systeem te herbouwen, kun je dit klantportaal beter ontwikkelen met een no-code platform en aan je huidige systeem koppelen. Herbouwen kan maanden of zelfs jaren duren, terwijl je het klantportaal in principe volgende week al klaar kunt hebben met no-code software. Makkelijke keus, toch?

Online demo no-code software

Wij vinden van wel! En natuurlijk overtuigen we jou ook graag tijdens een online demo. In een klein uur laten we je de ins & outs zien van no-code platform Kotuur. Ga jij jouw no-code software ook gebruiken als aanvulling op jouw standaardsysteem? Wij raden het aan.

Naar de inhoud springen