Wat is low-code software en wat zijn de voordelen?
In plaats van de diepgaande kennis die komt kijken bij programmeren van software, hoef je met een low-code platform alleen software te modelleren. Je kan dus door middel van een grafische gebruikersomgeving (GUI) software creëren en hoeft hierbij geen grote hoeveelheden regels code te programmeren. Wel heb je nog enige kennis van code nodig bij een low-code platform, omdat deze platforms erop gericht zijn een zeer breed scala aan softwareoplossingen te kunnen maken. Van simpele apps tot een volledig ERP-systeem voor grotere ondernemingen; met een low-code platform is het allemaal mogelijk. Codering is hierbij nog steeds een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces om de ontwikkelaar de controle te geven die hij nodig heeft. Doordat er aanzienlijk minder code geschreven hoeft te worden, kunnen projecten een stuk sneller afgerond worden en is er minder kans op fouten (bugs).
Samengevat zijn low-code applicaties een stuk makkelijker en sneller om te maken dan traditionele op code gebaseerde applicaties, terwijl ze wel het voordeel hebben dat er altijd nog maatwerk (zeer specifieke software-inrichting) mogelijk is. Voorbeelden van low-code platforms zijn Zaaksysteem KIM en digitale formulierentool TriplEforms.
Wat is no-code software en wat zijn de voordelen?
In tegenstelling tot een low-code platform, is er bij een no-code platform helemaal geen code nodig om softwareapplicaties te maken. Dit is dus vooral bedoeld voor niet-technische gebruikers (citizen developers). No-code biedt de mogelijkheden en middelen om softwaretoepassingen te maken door een reeks basisbouwblokken aan te bieden. Hiermee kan je via drag & drop snel complexe applicaties in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan legoblokjes die allemaal in elkaar passen om zo uiteindelijk een bouwwerk te maken. Verdere voordelen van een no-code platform zijn de mogelijkheid om (kleine) delen van een applicatie te hergebruiken in nieuwe applicaties en de mogelijkheid om het makkelijk te integreren met allemaal soorten webservices.
Overeenkomsten en verschillen low-code vs. no-code
Beide platforms zorgen dus voor meer efficiëntie en snelheid voor het bedrijf. Het ontwikkelen van software gaat voor zowel no-code als low-code platforms via een grafische interface met drag & drop tools. Dit maakt het ook gebruiksvriendelijk voor mensen die minder of geen kennis hebben van programmeren.
Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de twee platforms. De focus ligt bij low-code op het gemakkelijker maken van applicatieontwikkeling, terwijl het de (beperkte) vrijheid van traditioneel programmeren behoudt. Dit is daarom ideaal voor programmeurs die minder tijd willen spenderen aan ontwikkelen. No-code legt de focus juist op innovatie. Gebruikers zonder programmeerkennis, de zogenaamde ‘citizen developers’, worden in staat gesteld om hun ideeën direct om te zetten in applicaties. Dankzij no-code zijn zij in staat net die extra stap te zetten en innovatieve ideeën in te zetten in de praktijk.
Een ander verschil is dat low-code een open systeem is waarbij de ontwikkelaars goed moeten testen of de applicatie nog werkt voor alle gebruikers na een update in code, terwijl no-code een gesloten systeem is die maar één versie tegelijkertijd heeft. Daarnaast hebben low-code systemen over het algemeen een hoger kostenplaatje dan een no-code systeem. Dit is omdat het inrichten en beheren van low-code software een stuk meer tijd vraagt dan bij no-code software.

No-code platform Kotuur
Ben jij na het lezen van bovenstaande informatie overtuigd dat een no-code platform de oplossing voor jouw bedrijf is? Lees je dan eens verder in over Kotuur.
Kotuur kan bijvoorbeeld worden ingezet voor:
- Klachtenafhandeling;
- Procesoptimalisatie;
- En applicaties op maat
Deze applicaties op maat kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën: applicaties voor de backoffice, portalen en webapplicaties, en mobiele applicaties. Je kan dus met Kotuur niet alleen interne bedrijfsprocessen verbeteren, maar ook een brug slaan tussen back- en frontoffice en meegaan in de mobiele trends. Waarom? Omdat eenvoud in IT het allermooist is.
No-code updates
Wil jij weten of een no-code platform de oplossing voor jouw bedrijf is? Schrijf je dan in voor onze no-code updates. Je ontvangt dan wekelijks informatiemails over no-code.