icon icon

28 april 2021

Legacy verleden tijd door een flexibele schil

Een legacy systeem kan een barrière vormen voor innovatie binnen je organisatie. De enige reden waarom er legacy software binnen een bedrijf ontstaat, is omdat er migraties nodig zijn. Met no-code software zoals Kotuur zijn die migraties verleden tijd. Omdat er een automatisch datamodel aanwezig is, kun je applicaties altijd aanpassen, zonder dat er gevolgen zijn voor de gebruikers. De applicatie die zij gebruiken, verandert gewoon mee. Het is dus als het ware een ‘flexibele schil’.

Citizen development Legacy Ontwikkelen
Legacy verleden tijd door een flexibele schil

Toekomstbestendig framework

“Digitale transformatie”. Een term die je momenteel veel hoort, maar waar vaak een negatieve lading aan vast hangt voor bedrijven. En dat is begrijpelijk, want:

“De groei en efficiëntie van 90% van de organisaties wordt tegengehouden door verouderde technologie” – Softwarebedrijf Audacia, The cost of legacy IT

Daarnaast zegt de helft van de senior IT-leiders dat legacy systemen de belangrijkste barrière zijn voor digitale transformatie en dus progressie. Wel is digitale transformatie in de huidige technologiesamenleving onvermijdbaar als je optimaal wilt opereren.

Door de snelle digitale transformatie gaan digitale ontwikkelingen vaak sneller dan IT-afdelingen kunnen bijbenen. Hierdoor sluit de standaard software niet meer aan bij de (gewenste) bedrijfsprocessen binnen organisaties. Dit is verleden tijd met no-code software. Hiermee kun je namelijk je software aanpassen op processen, in plaats van dat je de processen moet aanpassen op de standaard software. Je kunt applicaties bijsturen en blijvend flexibel inspelen op veranderende wensen en behoeften. Zo is ‘trage IT’ dus niet langer een obstakel bij de groei van je organisatie. Aan de hand van een no-code platform zoals Kotuur kun je een legacy systeem moderniseren zonder al te veel gedoe met doorlooptijd, kosten of kennis en kun je deelnemen aan de digitale transformatie.

Applicaties maken en bijsturen door iedereen

Bij legacy systemen is het een knelpunt dat je niet snel en eenvoudig een nieuwe applicatie kan maken. En deze kun je al helemaal niet zomaar kan aanpassen. Dit kost veel tijd en de nodige migraties. Met no-code software als flexibele schil is dat allemaal niet meer nodig. Iedereen in je bedrijf kan als het ware een applicatie maken en aanpassen zonder migraties. Dat komt door het ontbreken van code en de aanwezigheid van een automatisch datamodel. De bevoegde werknemers (‘citizen developers’) kunnen door middel van drag & drop gemakkelijk en eenvoudig een idee omzetten naar een werkende applicatie. En dat binnen een week. Dat iedereen nu een applicatie kan maken in plaats van alleen de IT-afdeling, is veel effectiever en het stimuleert samenwerking binnen de organisatie.

Het nieuwe programmeren: agile werken voor klantgerichtheid

De hierboven genoemde ontwikkeling door no-code, de mogelijkheid voor aanpassingen, zorgt er ook voor dat het werken met de Agile Scrum methode mogelijk is. Met no-code platforms test je oplossingen op kleine schaal, analyseer je de resultaten en stuur je bij totdat de applicatie naar wens is.

Alles draait om de klanten of gebruikers bij de genoemde digitale transformatie. Het is belangrijk dat je je applicaties maakt voor hen. Dat je hun wensen en behoeften meeneemt en hierop inspeelt. Dat was eerder met een groot IT-project dat in één keer opgeleverd werd niet per sé mogelijk. Maar met agile werken zeker wel! Agile werken biedt de mogelijkheid om via user stories input te leveren. Klanten vinden het vaak alleen maar fijn om betrokken te worden bij hun leverancier. Door de inzet van citizen developers vergroot je ook de slagkracht en het draagvlak binnen de organisatie.

Is geld dan niet een probleem?

Bug fixes en nieuwe releases zijn kostbaar en impactvol voor een organisatie. Ondanks dat no-code software natuurlijk ook kosten met zich meebrengt, neemt het op beheergebied duidelijk voordelen met zich mee. De kosten zullen in totaal zelfs lager zijn dan de kosten die het onderhouden van legacy systemen met zich meebrengt. Je hoeft met no-code namelijk niet langer deskundige en kostbare IT-teams in te schakelen. De beheerskosten liggen lager en applicaties worden sneller opgeleverd. Hierdoor blijft zelfs meer budget over voor andere belangrijke zaken!

Online demo

Geïnteresseerd in hoe no-code platform Kotuur een vervanger kan zijn van jouw legacy systeem? We zouden het leuk vinden om je het persoonlijk te laten zien! Meld je aan voor een online demo.

Naar de inhoud springen