icon icon

20 april 2021

Kotuur Design Sprint: in een week van idee naar werkende applicatie

Zonder enige IT-kennis een werkende webapplicatie maken. Dat is de belofte van no-code platform Kotuur. Maar die applicaties moeten natuurlijk wel functioneel zijn voor jouw organisatie. Een oplossing met meerwaarde. Hier zorgen we voor via de Kotuur Design Sprint.

Design Sprint
Kotuur Design Sprint: in een week van idee naar werkende applicatie

Hoe ziet zo’n Design Sprint eruit?

Tijdens de Kotuur Design Sprint werken we in een combinatie van onderzoek en co-creatie en onder professionele begeleiding van Julia Alberga intensief met elkaar samen. Het idee is dat je van een uitdaging in een paar dagen naar een werkende applicatie gaat. Dit doen we door middel van vaste fasen. Iedere deelnemer draagt vanuit zijn eigen expertise bij, wat het interessant maakt. Hierdoor krijg je namelijk uiteenlopende ideeën en meningen, zodat je het beste uit de uitdaging kan halen.

De Design Sprint wordt normaal gesproken begeleid door een facilitator die ervoor zorgt dat de deelnemers zich alleen op de inhoud hoeven te richten; hij/zij bewaakt het verloop van het proces. Bij de Kotuur Design Sprint is Julia Alberga de facilitator die de tijd, kwaliteit en groepsverhoudingen in de gaten houdt.

Wat is het programma?

Het programma bestaat voor de deelnemende organisaties uit drie hele dagen. Voorafgaand aan de Design Sprint kiezen we al een type applicatie om te maken door middel van ‘meeste stemmen gelden’. Ook is er van tevoren een contactmoment met Julia Alberga om het idee van de Design Sprint en de belangrijkste punten met de deelnemers door te nemen, en een kick-off met iedereen waarin je vragen kunt stellen. De Kotuur Design Sprint van 2021 vindt plaats op 21, 22 en 28 april.

Op 21 april starten we na een voorstelronde met speeddaterondes waarin we de uitdaging aan alle kanten verkennen. We stellen het doel en de customer journey vast. Dan gaan we vooral bezig met brainstormen en samen oplossingen bedenken die normaal minder vanzelfsprekend voor je zouden zijn. De uiteindelijke oplossingen zet je in een eindschets, die de facilitator pitcht. Op 22 april, dag twee, gaan we verder waar we gebleven waren. We bepalen met zijn allen wat de beste ideeën zijn en aan de hand van deze ideeën maken we een storyboard.

De dag erna, op 23 april, gaat een prototyper van Kotuur aan de slag met prototypes maken. Dit doet hij op basis van de Scrum-methodiek. De prototyper kijkt de gehele Sprint vanaf de zijlijn mee om informatie te verzamelen over wat er in de uiteindelijke visuele vertaling moet komen. Op 28 april laten we het prototype die we met Kotuur hebben gemaakt aan de deelnemers zien.

We testen het prototype met de eindgebruikers van de applicatie. Het is belangrijk dat zij op een actieve manier worden betrokken bij het maken van de applicatie, omdat zij natuurlijk degenen zijn die er uiteindelijk gebruik van zullen maken. We maken aanpassingen aan het prototype aan de hand van de feedback van de eindgebruikers.

Uiterlijk 10 mei volgt de rapportage met daarin onder andere een beschrijving van het proces en de uitkomsten. Enkele weken later, op 27 mei, komen we opnieuw samen met de deelnemers en kijken we terug op het hele proces. We bespreken de uitwerking van de Design Sprint, de ervaringen van de deelnemers, de voorlopige conclusies, etc. Als het allemaal goed is gegaan, kunnen we met de deelnemers een Proof Of Concept fase ingaan.

Wat halen we eruit?

Door zo’n Design Sprint ga je in een week uitdaging naar werkende applicatie. Aan het eind van de Sprint leveren we een uitgewerkt totaalconcept met een werkende applicatie en een uitgewerkt rapport zodat de deelnemende organisaties hier ook mee aan de slag kunnen. Doordat we tijdens de Sprint met verschillende organisaties en met mensen uit verschillende disciplines samenwerken, verhoog je de kans op succes. In een week van idee naar werkend prototype. Wij zijn fan!

Bekijk een video van Julia Alberga over een Design Sprint voor meer informatie.

Meer weten over de Kotuur Design Sprint? Scroll naar beneden en meld je hieronder aan voor de maandelijkse Kotuur nieuwsbrief!

Naar de inhoud springen