icon icon

14 januari 2021

Hoe je als organisatie wendbaar blijft door Agile Scrum te werken

Door technologische ontwikkelingen verandert de wereld sneller dan ooit. Tien jaar geleden hadden we niet kunnen bedenken wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is. Dit is een uitdaging voor organisaties, want hoe weet je wat je moet ontwikkelen als je niet weet hoe de wereld er over 5 jaar uit ziet? Met de Scrum werkwijze ben je als organisatie wendbaar om snel in te spelen op de veranderende markt. In deze blog lees je hoe.

Ontwikkelen
Hoe je als organisatie wendbaar blijft door Agile Scrum te werken

Wat is Scrum?

Scrum is een veelvoorkomende Agile werkmethodiek. Het is een manier van werken die je kunt toepassen op organisatie-, afdeling- of teamniveau. Binnen de IT-wereld wordt het vaak toegepast bij ontwikkelteams. Binnen een ontwikkelteam werk je in verschillende sprints aan tussenproducten die uiteindelijk het eindproduct gaan vormen. Door het opdelen van de periodes breng je structuur aan in je proces, in tegenstelling tot traditionele methodieken waar de focus vaak ligt op het einddoel. Een sprint duurt vaak 2 tot 4 weken. Het is een relatief korte periode, zodat je vooraf goed kan inschatten welke werkzaamheden binnen deze periode passen. Per sprint zijn er vaste bijeenkomsten waarin het proces besproken wordt en er mogelijke aanpassingen kunnen plaatsvinden. Dit maakt dat het ontwikkelteam snel in kan spelen op nieuwe ontwikkelingen of wensen vanuit de markt.

Er zijn vier soorten bijeenkomsten bij een Scrumproject:

  1. Sprintplanning: hierin bepaalt het ontwikkelteam samen met de Product Owner, die de wensen van de opdrachtgever benoemt en vertaalt, wat er binnen de aankomende spint gedaan gaat worden;
  2. Stand up: een dagelijkse meeting waarin in een korte tijd wordt verteld wat de doelen van de dag zijn en hoe de voortgang loopt;
  3. Review: een demonstratie van de resultaten van de sprint. Vaak zijn hier ook andere stakeholders bij aanwezig, zoals de klant om feedback te geven;
  4. Retrospective: de evaluatie van het proces van een afgelopen sprint. Hier wordt er ook gekeken naar wat goed ging en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Succes van Scrum

De focus bij Scrum ligt op het samenwerking binnen het team: transparante communicatie is daarom belangrijk. Als iemand vastloopt, wordt dit direct besproken en wordt het in dezelfde sprint nog opgelost. Het vaak samenkomen heeft nog een voordeel: het product voldoet volledig aan de wensen van de klant. De Product Owner is constant betrokken en tijdens de Sprint Review kan de klant feedback geven. Zo kunnen ook de meest complexe vraagstukken worden opgenomen in een sprint. Kortom: het eindproduct voldoet aan de wensen van de klant en zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

Agile werken in de praktijk

Bij Kotuur geloven we in de kracht van Agile Scrum. In het ontwikkelteam van Kotuur wordt al jaren met de scrum methodiek gewerkt. Het begint altijd met een opdracht of vraag, bijvoorbeeld een klant die om een nieuwe functionaliteit vraagt. Op basis van de opdracht wordt er een team aangewezen die met het vraagstuk aan de slag gaat. Dit kan een team zijn met developers, maar bijvoorbeeld ook een multidisciplinair team met mensen uit verschillende afdelingen. Vervolgen wordt er een impactanalyse gemaakt: wat is de vraag van de opdrachtgever en wat moeten we doen om dit project tot een succes te maken? Er worden aandachtspunten opgesteld en er wordt een inschatting gemaakt van de hoeveelheid tijd en geld.

Het project bestaat uit meerdere sprints. Alle teamleden dragen hun eigen steentje bij en bouwen elk een deel van het project. Na een succesvolle afronding van het project is het tijd voor de decharge: wat waren de ervaringen van het ontwikkelteam en wat vond de klant? Dit wordt allemaal meegenomen naar toekomstige projecten. Ook na de oplevering wordt er contact onderhouden met de klant. De supportafdeling neemt het project over en ondersteunt de klant bij nieuwe vragen en applicatiebeheer.

Ben je benieuwd naar wat Kotuur voor jouw organisatie kan betekenen? We geven gratis online demo’s waarin we je laten zien hoe makkelijk je een applicatie bouwt met Kotuur. Je kan je gratis via dit demo formulier aanmelden.

Naar de inhoud springen