Wat is het doel van een gebruikersgroep sessie?
De kracht van een gebruikersgroep sessie is tweeledig. Aan de ene kant delen de huidige gebruikers hun best practices en tips. Aan de andere kant stellen we samen met de gebruikers vast welke nieuwe functionaliteiten we nog gaan ontwikkelen en inplannen in de roadmap.
Het hoofddoel van de gebruikersgroep sessies is het voorkomen dat we teveel in onszelf gekeerd raken. Je kan zelf wel mooie dingen maken, maar je kan nog veel mooiere dingen maken als je je blik naar buiten keert en kijkt wat er gebeurt in andere organisaties en in de markt. Als je je daarop aanpast, creëer je veel meer waarde voor je (potentiële) gebruikers. Je moet kijken naar de wisselwerking tussen technologische ontwikkeling en marktontwikkeling om optimale toegevoegde waarde te bieden.
Wat is de agenda van zo’n sessie?
In zo’n gebruikersgroep sessie beginnen we altijd met een kort voorstelrondje zodat we weten wie we tegenover ons hebben. Dan gaan we verder met een inkijkje in de roadmap, waarin we uitleggen wat er de komende tijd nog gaat gebeuren. Vervolgens houden we een korte demo over wat we de laatste tijd hebben opgeleverd aan de hand van de input van de vorige gebruikersgroep sessie. Met de demo kunnen we controleren of het allemaal gemaakt en aangepast is zoals de gebruikers hadden aangegeven, of dat we het product nog verder moeten aanscherpen. We sluiten af met casussen vanuit de gebruikers waarin ze vertellen hoe zij onze producten gebruiken en wat hun best practices zijn.
Waar focussen we extra op om tot de kern te komen?
Wat we vooral belangrijk vinden in een gebruikersgroep sessie is volledige openheid van zaken en transparantie. Alles waar we ons mee bezig houden komt op tafel, we houden geen geheimen achter. Ook als het tegen zit. Waarom? Omdat vertrouwen het allerbelangrijkste is. Alleen door vertrouwen kan je een nóg betere samenwerking aangaan.
Verder focussen we ons op casussen uit de praktijk en blijven we niet alleen hangen in theoretische modellen. De producten die we maken moeten namelijk ook ‘praktijk proof’ zijn: alles wat je maakt, moet direct goed ingezet kunnen worden in de praktijk. Daarom worden de best practices van huidige gebruikers gedeeld met de groep. Iedereen kan hiervan leren, ook wij. Bepaalde processen binnen organisaties verlopen namelijk vaak (onbewust) hetzelfde. In de gebruikersgroep sessie proberen we de overeenkomsten van de processen van deelnemende organisaties te vinden, zodat we onze producten deze processen kunnen laten automatiseren.
Wat doen we met de input van gebruikersgroepen?
Aan het einde van de gebruikersgroep sessie toetsen we de roadmap. We laten de gebruikers controleren of zij vinden dat er de goede dingen op staan, en misschien nog wel belangrijker: of ze in de goede volgorde staan. Onze security adviesgroep vond bijvoorbeeld 2-factor authenticatie (een tweede verificatiemanier naast gebruikersnaam en wachtwoord) heel belangrijk. Deze functie stond al op onze roadmap, maar door hun argumenten hebben we deze ontwikkeling naar voren getrokken.
Het kan soms zijn dat dit niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld eerst een technische bug opgelost moet worden om een bepaalde technische functionaliteit te kunnen ontwikkelen. Ook de openheid hierover vinden we belangrijk. Door openheid over dat deze volgorde niet veranderd kan worden en waarom niet, is er vaak meer begrip vanuit de gebruikers. Het kan erg complex zijn, maar door transparantie komen we samen een heel eind.
Meer weten over de Kotuur gebruikersgroepen?
Ben jij al een huidige gebruiker van onze producten, maar heb je nog niet deelgenomen aan onze gebruikersgroep sessies? Meld je dan snel aan, want jouw mening telt! Ben je nog geen gebruiker, maar heb je door het lezen van deze blog wel zin gekregen om onze producten uit te proberen en je mening hierover te geven? Neem dan contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.