icon icon

28 mei 2021

Formulieren digitaliseren met no-code tools

De traditionele manier van werken met papieren formulieren, PDF’s of spreadsheets is in de 21e eeuw wel achterhaald. Het heeft veel nadelen, waarvan tijd, kosten en niet up-to-date informatie slechts voorbeelden zijn. Daarom is het digitaliseren van je formulieren voor elke organisatie aan te raden. De reden voor velen om dit niet te doen is omdat het ‘teveel tijd en moeite’ kost. De oplossing? No-code software. Met no-code kun je eenvoudig en razendsnel digitale applicaties maken die alle bovengenoemde nadelen oplossen. Want wat zijn de voordelen?

No-code
Formulieren digitaliseren met no-code tools

Voordeel 1: Sneller en makkelijker online zaken regelen

Na het digitaliseren van formulieren kun je beschikbare kennis uit de back- en midoffice naar voren brengen en ingevoerde data terugsturen naar het backofficesysteem. Hierdoor kunnen burgers en bedrijven sneller online zaken regelen, en het is makkelijker voor jouw organisatie om de zaken af te handelen. Ook is je informatie altijd up-to-date en snel te raadplegen. Formulieren raken niet meer kwijt of beschadigd. En digitale formulieren zijn beter voor het milieu.

Voordeel 2: makkelijk en snel zelf processen optimaliseren

Een no-code platform maakt gebruik van drag & drop, waardoor je makkelijk regels, rollen en validatiechecks aan formuliervragen kan vastmaken. Heb jij je taak bij die vraag gedaan, dan wordt het formulier doorgestuurd naar de volgende persoon binnen de organisatie die hier een aandeel in heeft. Hierdoor is een no-code platform ook erg geschikt voor Rapid Application Development. Je bespaart door deze functionaliteiten tijd en kosten; applicaties maken via no-code kan tot tien keer sneller dan op de traditionele manier van softwareontwikkeling. Je kan eerder gemaakte componenten opnieuw gebruiken in formulieren, waardoor je ze nog sneller maakt. Ondanks de snelheid blijven de formulieren wel volledig functioneel en veilig. De totale beheerskosten liggen doorgaans ook lager dan bij traditioneel ontwikkelde applicaties of low-code applicaties. Zo zorg je dat er meer geld overblijft voor andere belangrijke zaken.

Voordeel 3: klant/gebruiksvriendelijkheid

Waar papieren formulieren statisch zijn en voor alle gebruikers er hetzelfde uitzien, kun je digitale formulieren aanpassen aan de gebruiker. Je kan als ontwikkelaar de formulieren gebruiksvriendelijk in elkaar zetten, en als gebruiker kun je kiezen voor voorleesfuncties of een ingezoomd scherm. Daarnaast zijn de formulieren op ieder apparaat wanneer dan ook en waar dan ook in te voeren en is er de mogelijkheid om foute invoeringen direct te controleren.

Voordeel 4: inzicht in rapportages

Na het live zetten van je gemaakte applicatie, kun je van de ingevulde formulieren en data rapportages maken. Hiermee krijg je inzicht in de resultaten van jouw applicatie, zonder dat je alle data zelf handmatig moet invoeren.

Voordeel 5: een event-driven notatie

In een eerdere blog over CMMN beschreven we dat no-code platform Kotuur niet meer alle mogelijke uitkomsten apart vast hoeft te leggen in een workflow. In plaats daarvan is er een event-driven manier van noteren. Je beschrijft dan alle mogelijke uitkomsten in één model via een ‘gebeurtenis-conditie-actie’-logica. Het gaat zo: als er dit gebeurt, en er zit deze conditie aan vast, moet deze actie ondernomen worden. Gewoon volgens logica dus.

Jouw formulieren digitaliseren met no-code?

De inzetbaarheid van no-code platform Kotuur zijn eindeloos. Neem om hierachter te komen eens een kijkje achter de schermen met een gratis online demo. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om formulieren binnen jouw organisatie te digitaliseren, of om andere applicaties te maken om processen te automatiseren? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

 

Naar de inhoud springen