icon icon

22 juli 2021

Digitale transformatie bij de overheid: “we doen het samen”

Digitale transformatie is tegenwoordig de norm, maar overheden blijven vaak achter door verschillende zaken waar zij mee te maken hebben. Gelukkig is er een oplossing waarmee overheden versneld deel kunnen nemen aan de digitale transformatie: no-code software. Lees hier hoe no-code kan helpen bij jouw digitale transformatie!

Digitale overheid
Digitale transformatie bij de overheid: “we doen het samen”

Wat betekent digitale transformatie?

Digitale transformatie is een tweeledig begrip: aan de ene kant krijgen we door de versnelde digitale vooruitgang steeds meer kansen voor digitalisering en innovatie. Aan de andere kant verwachten burgers momenteel een goede ervaring of klantreis en niet meer alleen een goed eindresultaat. Kort gezegd is het dus een proces waarin organisaties de kansen binnen de digitalisering benutten om klantgerichter te werk te gaan.

Digitale transformatie bij de overheid

Innovatie en klantgerichtheid zijn twee aspecten waar elke organisatie aan moet voldoen om relevant te blijven. Het is niet meer alleen een competitief voordeel, het is de norm. Voor overheden blijkt digitale transformatie toch wat lastig te liggen. Zij kampen met wettelijke verplichtingen, complexiteit van organisaties, bindende contracten met verouderde IT-systemen en werknemers die niet betrokken zijn bij digitalisering. In de Digitale transformatie survey van 2021 kwam dan ook naar voren dat maar 25,8% van de overheden echt digitaal volwassen zijn. Hun oplossing? Overheden proberen door deze problemen maar al te vaak om gewoon een front-end service te digitaliseren en zo mee te komen.

Maar dat is momenteel niet meer voldoende en dat komt onder andere naar voren tijdens de coronapandemie. Op grote schaal rolden overheden nieuwe digitale experimenten uit, om vervolgens vaak alsnog de enorme stroom aan digitale bezoekers en niet bij te kunnen benen. Ze moeten dus onder ogen zien dat het tijd is om onderliggende overheidsprocessen en -systemen aan te pakken. Dan is digitale transformatie ook voor overheden mogelijk. Zoals directeur-generaal Marieke van Wallenburg (ministerie van BZK) al zei: ‘De digitale transformatie doen we samen’.

No-code software als digitaal fundament

Ondanks dat overheden geen commercieel voordeel hoeven te halen, verwachten we toch dat ze meegaan met de maatschappij en haar ontwikkelingen. En zij willen natuurlijk ook gewoon van hun ‘stugge en saaie’ imago af. Om mee te gaan met digitale transformatie, is de eerste stap om een digitaal fundament hiervoor te kiezen. De rest volgt dan vanzelf. No-code software is hiervoor dé oplossing. Je pakt namelijk meteen de snelle en flexibele digitale innovatie in de totale keten samen met de klantgerichtheid. Hieronder leggen we uit hoe:

1. Snelheid

Overheden hebben vaak deadlines die ze moeten halen, en moeten dus snel opereren. Wat is dan een betere oplossing dan Rapid Application Development met een no-code platform? Door middel van deze iteratieve manier van werken (Agile Scrum methodiek) kan je applicatie in een week klaar zijn!

2. No-code als aanvulling

Om het probleem op te lossen dat overheden belemmerende contracten hebben met verouderde IT-systemen en hun leveranciers, kun je met een no-code platform ook gewoon je benodigde extra functionaliteiten bouwen en dit aan je legacy systeem koppelen.

3. Citizen development

Daarnaast proberen overheden als het goed is zo goed mogelijk voor hun burgers te zorgen. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wat je burgers willen; en wie weten dat beter dan front-office medewerkers? Met no-code is citizen development mogelijk, wat eigenlijk inhoudt dat nu ook andere medewerkers naast je IT-afdeling applicaties kunnen maken en dus inspraak hebben in wat er gebouwd moet worden. Meer applicaties met waarde voor je burgers gegarandeerd, en meer betrokkenheid vanuit je medewerkers!

4. Snel aan de slag!

In onze snelveranderende wereld met 24/7 mentaliteit en benodigde flexibiliteit kun je het je niet meer permitteren om alles tot in de puntjes uit te denken. Tegen de tijd dat jij dan begint met bouwen, heeft een andere organisatie al enorme sprongen gemaakt. De uitdaging met no-code software is dat je met een geschetst idee gewoon begint met bouwen en spelenderwijs bijstuurt. Door de enorme snelheid die je erachter kunt zetten vergeleken met traditionele software, kun je zo wijzigingen aanbrengen aan de hand van je testuitslagen. Daarnaast kun je met gemak inspelen op veranderende wet- en regelgeving, want bij no-code platform Kotuur heb je te maken met geautomatiseerde versionering. Geen migraties meer dus, en geen legacy software.

Wees dus niet bang om te falen; door die momenten leer je alleen maar wat wel of niet werkt. No-code software is hét voorbeeld waarbij je moet leren door te doen. Ze zeggen niet voor niks “Alleen wie het aandurft om groots te falen, krijgt de kans om groots te slagen”.

Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe no-code de oplossing vormt voor overheden? Kom dan op 9 september naar ons webinar! Hierin leggen wij je uit waarom no-code software de oplossing is voor legacy software, inflexibiliteit en traagheid. En om dit aan te tonen, eindigen we met een demo van een al gemaakte overheidsapplicatie. Ben jij erbij?

 

Naar de inhoud springen