Wat is DevOps?
DevOps is een samentrekking tussen ‘development’ en ‘operations’. Het heeft dan ook het doel om de ontwikkelingen en operaties binnen software samen te brengen, om zo wendbaarheid, efficiëntie en kwaliteit te verzekeren. Softwareontwikkelaars en systeembeheerders werken in één team samen aan zowel de ontwikkeling van een product, het testen ervan, het zorgen voor de veiligheid van de systemen, en het operationeel maken van de software.
Zij werken op een multidisciplinaire Agile manier waarbij geen IT vaardigheid beter is dan een andere. Je hebt idealiter zelfs mensen in je team die meerdere rollen kunnen vervullen. Met DevOps als werkwijze, ligt de nadruk op de ontwikkeling van een meer wendbare en dynamische organisatie.
Wat was de aanleiding voor DevOps?
DevOps is voortgekomen uit de irritatie rondom IT-projecten die te laat werden opgeleverd en doorgevoerd, en die vaak ook nog eens onderpresteerden. Investeringen werden hiermee niet goed terugverdiend. Dit verliep allemaal niet erg efficiënt, en dus werd er gezocht naar een oplossing waarbij ontwikkelaars en systeembeheerders beter zouden samenwerken.
De voordelen van DevOps
Aan deze samenwerking zitten enkele noemenswaardige voordelen vast, die allemaal uiteindelijk resulteren in een beter presterende organisatie:
- De veiligheid en betrouwbaarheid van je software worden verhoogd, omdat het DevOps team het gehele proces van ontwikkeling en levering overziet. Dit zal leiden tot minder hulpvragen tickets bij de support desk.
- Het DevOps team zal zorgen voor een verkorte ontwikkelcyclus en meer efficiëntie, wat resulteert in een kortere time-to-market.
- Er zullen door de verhoogde ontwikkeling positievere resultaten zijn van de klanttevredenheidsonderzoeken.
Ontwikkelingen in de IT wereld
Met DevOps was er dus een mooie ontwikkeling in de IT wereld… Totdat er aan het licht kwam dat er momenteel enorme tekorten aan gekwalificeerd IT personeel zijn door heel de wereld. En terwijl de wereldbevolking groeit en de IT’ers wel ongeveer zo snel meegroeien, groeien de digitale innovaties nóg sneller. Kun jij je voorstellen dat het internet pas zo’n 20 jaar geleden aan ons werd geïntroduceerd? Er komt een rem op de economische groei als we niet genoeg mensen hebben om al deze innovaties bij te benen.
Met deze kennis in het achterhoofd werd er nagedacht over alternatieven, en uiteindelijk werd “automatiseren!” opgegooid als de oplossing. Als we al het repetitieve werk nou eens konden vervangen door geautomatiseerde handelingen? Dat zou enorm veel tijd en geld schelen. En de werknemers die die taken vervulden, kunnen efficiënter ingezet worden op andere plekken in de organisatie. En zo, dames en heren, werd NoOps geboren.
NoOps, de noodzakelijke vervanger?
In 2011 schreef Mike Gualtieri (Vice President van Forrester), “I don’t want DevOps, I want NoOps”. En dit verlangen lijkt langzamerhand werkelijkheid te worden. In de huidige derde generatie van het computertijdperk, het ‘cloud tijdperk’, is er door genoemde ontwikkelingen een groeiende wens naar automatisering.
Deze automatisering zou ertoe leiden dat er na de ontwikkeling van software geen mensenwerk meer nodig is; de IT omgeving is zo geautomatiseerd en losgekoppeld van de infrastructuur dat er geen team nodig is om de software te managen en monitoren. Operations wordt overbodig vanuit technisch oogpunt. Precies waar NoOps voor staat dus: No Operations.
Helemaal overbodig wordt technical operations echter niet. Operations krijgt meer een meedenkrol. Mensen moeten de automatiseringen bedenken en maken, en wie kan een automatisering ter vervanging/aanvulling van operations beter bouwen dan operations zelf? Operations en ontwikkelaars moeten dus samen een goed geoliede machine vormen om tegen de snelveranderende digitale wereld op te boksen.
Maar let op: NoOps is niet hetzelfde als IT oursourcing of SaaS; NoOps probeert taken te automatiseren die herhaaldelijk zijn en niet door mensen te hóeven gebeuren. Het is geen vervanging van menselijke creativiteit en ontwikkeling. Je hoeft dus (nog) niet bang te zijn dat AI en machine learning de wereld overnemen. Denken is het werk van mensen, en het lijkt er niet op dat dat snel verandert.
De voordelen van NoOps:
Ook NoOps heeft duidelijke voordelen. Hieronder staan enkele benoemd:
- Geautomatiseerde taken gaan sneller dan handmatige taken. Je bespaart dus veel tijd door automatisering en je hebt een nóg snellere time-to-market dan bij DevOps.
- Je bespaart veel kosten omdat je geen groot operations team hoeft aan te nemen om de ontwikkelde software te managen en monitoren, en omdat je minder geld kwijt bent aan onderhoudskosten.
- Mensen kunnen vaak minder snel afwijkingen of problemen vinden dan computers. Met geautomatiseerde taken los je prestatieproblemen in je software dus veel sneller op!
Wil jij omschakelen naar NoOps?
NoOps is nog in een vroeg stadium, maar het zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de huidige problemen in de IT wereld. Wil jij met jouw organisatie ook omschakelen naar NoOps? Wie weet is Kotuur dan wel een goede optie voor jou! Kotuur is namelijk een no-code platform dat een weg vormt naar NoOps. Met Kotuur automatiseer je moeiteloos bedrijfsprocessen, zodat jij tijd en geld overhoudt voor alle digitale innovaties die er spelen. Meld je dus snel aan voor een live demo; wij nemen graag alle opties met je door.