Hoe begin jij de dag?
Nadat iedereen hun koffie heeft gepakt en gemakkelijk is gaan zitten, beginnen we om tien uur dag 2 van de Design Sprint. Om er even rustig in te komen en het creatieve gedeelte van ons brein in te schakelen, geeft Julia ons de opdracht om te schetsen hoe je ochtendritueel eruit ziet en deze schetsen vervolgens uit te leggen aan de groep. Anders kunnen we het natuurlijk niet van iedereen begrijpen… Van collega’s die 2 uur van tevoren opstaan om de make-up te doen en te kokkerellen, tot collega’s die letterlijk uit bed stappen en met een kop koffie achter hun bureau verdwijnen, iedereen heeft een andere manier om de dag te beginnen.
Als dit ochtendritueel letterlijk en figuurlijk voorbij is, bespreken we even kort wat we gisteren allemaal hebben gedaan en besproken zodat we hier weer top-of-mind mee door kunnen gaan. Daarna legt Julia kort de regels uit voor de brainstorm oefeningen van dag 2, namelijk: er zijn geen regels! Vooral helemaal losgaan en alles opgooien wat je bedenkt. De enige ‘regel’ is dat er geen ‘ja, maar…’ gezegd mag worden. Verder geeft Julia ons als tips mee dat we het beste zoveel mogelijk voorbeelden kunnen noemen zodat we abstracte ideeën tegengaan, dat we moeten proberen te denken als de klanten, en dat we moeten loskomen van initiële ideeën en aannames.
Lightning demo’s
Hup, aan de slag dan maar! De eerste brainstorm oefening is lightning demo’s. Hiervoor moesten we je inspirerende voorbeelden uit andere branches nemen, of ervaringen die we zelf hebben gehad met producten en/of services, om tot nieuwe ideeën voor de ontwerpvraag te komen. Waar heb je een goede service experience gehad en wat maakte het zo goed? Hoe kun je dat bij dit vraagstuk inzetten? Ieder krijgt 25 minuten om individueel op hun canvas dit voorbeeld of deze ervaring uit te tekenen. Als we (een soort van) tevreden zijn over onze tekeningen, fotograferen we ze en plaatsen we ze op het MURAL bord om ze in één minuut aan de rest uit te leggen. Zo doen we ook weer meer inspiratie op; er is geen goed of fout, in elk idee kan waarde zitten!
How-might-we?
En door naar de volgende brainstorm! De how-might-we brainstorm. Kennen jullie dat begrip nog van gisteren? Van de 12 belangrijkste inzichten die we gisteren overhielden na het stemmen, moesten we er drie uitkiezen voor deze brainstorm. Op deze vragen moesten we in 10 minuten per How-Might-We zoveel mogelijk antwoorden roepen terwijl één van ons alles meeschreef. Ondertussen gooit Julia af en toe vragen erdoorheen om een bepaalde richting op te sturen. Bijvoorbeeld: Hoe zou superman dit probleem oplossen? Of God? Of een 4-jarig kind? Je snapt het al wel, de gekste ideeën kwamen naar voren. Wel zijn we hierdoor wéér een stapje verder voor de volgende brainstorm, de Crazy Eight.
Crazy Eight
Voor de Crazy Eight methode neemt iedereen individueel één idee als uitgangspunt en probeert hier vervolgens 8 verschillende variaties op te vinden. Je kijkt dus als het ware elke keer met een andere bril naar je idee, en elke bril zet je 1 minuut lang op. Best lastig! De ‘brillen’ die we hiervoor gebruiken, zetten we op aan de hand van vragen die Julia weer stelt. Vragen zoals ‘hoe zou je idee veranderen als je het moest uitleggen aan een kind van 4?’ of ‘hoe verandert je idee als het plaatsvindt in het stenen tijdperk?’ of ‘Hoe zou het idee werken als je oneindig veel geld te besteden had?’. Iedereen presenteert na afloop weer kort en bondig wat al hun resultaten zijn van de brainstorm.
Museum of ideas
Achteraf bespreken we wat er is blijven hangen van alle resultaten, wat zijn goede punten die we mee kunnen nemen in het ontwerp? Dit doen we door het geheten museum of ideas. Iedereen ‘loopt rond’ in de digitale MURAL omgeving en kan alles aandachtig even in zich opnemen. Wat vind je interessant en wil je aanpakken? Wat past goed binnen de gekozen focus? Oftewel; de kwantiteitfase is voorbij na de drie verschillende brainstorms, nu gaan we bezig met dit omvormen tot kwaliteit.
4-step sketch & speed critique pitch
De eerste stap hiervoor is de 4-step sketch: we gaan allemaal aan de slag om ons beste idee tot nu toe individueel uit te tekenen in 4 stappen (of 3, of 5…). Hiervoor mag je één idee pakken als uitgangspunt, maar ook meerdere laten samenkomen. Anoniem en mét pakkende titel! Julia zal deze schetsen allemaal pitchen zoals zij denkt dat de bedoeling is, terwijl ze niet weet welke schets van wie is. Dit betekent dus dat het gedetailleerd moet zijn en met kleine tekeningetjes; ze moeten voor zichzelf spreken.
Dit is ook het moment dat we iets kritischer moeten gaan kijken naar de ontwerprichting. Wat is er mogelijk binnen de gekozen focus? Waar liggen onze kansen en wat zijn de randvoorwaarden? De reden dat we deze uitgewerkte ideeën uittekenen in plaats van vertellen, is dat mensen die van nature goed kunnen presenteren hierdoor geen voorsprong krijgen met hun idee; alles wordt op dezelfde manier gepitcht. Daarnaast word je door het tekenen gedwongen om het idee zo eenvoudig mogelijk te maken terwijl er wel uit duidelijk wordt wat de bedoeling is. Aan de hand van deze opdracht worden de ideeën echt al tastbaar en gedetailleerd. Na elke pitch onthult de tekenaar zich en kan hij of zij de schets nog iets verder toelichten.
De geboorte van Seintje
Achteraf mag iedereen drie stemmen uitbrengen op verschillende onderdelen van schetsen. De Decider in de persoon van Edwin krijgt hierbij weer twee extra stemmen om zo de doorslag te geven. Uiteindelijk wordt ervoor gekozen om de beste elementen uit enkele schetsen samen te brengen tot één concept. Voor dit concept als geheel bedenken we een naam. En zo, dames en heren, wordt het online platform Seintje geboren. Ben jij benieuwd naar hoe de klachtenapplicatie Seintje eruit ziet en werkt? Meld je dan alvast aan voor een online demo van Seintje.
We sluiten design sprint dag 2 af met een laatste check-up: wat is een woord of een smiley die de dag het best beschrijft? Wat willen we elkaar meegeven voor morgen?
Is de parkeerflap ook leeg? Ja? Top! Dan zien we je morgen!