icon icon

6 november 2020

De voor- en nadelen van het kiezen voor een SaaS oplossing

Steeds vaker worden software oplossingen SaaS aangeboden. Wat zijn de voor- en nadelen van SaaS? Je leest het in deze blog.

SaaS
De voor- en nadelen van het kiezen voor een SaaS oplossing

Steeds vaker worden software oplossingen SaaS aangeboden. Software as a Service (SaaS) betekent letterlijk software als dienst. De gebruiker huurt de software van een leverancier of partner. Dit is de tegenhanger van software On-premise, waarbij de software lokaal geïnstalleerd wordt. Wat zijn de voor- en nadelen van SaaS ten opzichte van On-premise? Je leest het in deze blog.

+ Geen dure licenties

Wanneer je een SaaS oplossing aanschaft, word je geen eigenaar van het product. Je huurt het product als het ware van de leverancier. Je betaalt maandelijks of jaarlijks een bedrag om gebruik te maken van de dienst. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaald voor de periode dat je ook daadwerkelijk gebruik maakt van het product. De aankoop van softwarepakketten on premise is vaak erg kostbaar. Met name voor kleine organisaties is het daarom vaak interessanter om de software te huren.

+ Geen beheer en onderhoud

Het onderhouden van on-premise software kost vaak veel tijd en geld. Bovendien moet je hiervoor IT-personeel hebben met de juiste kennis om de software te onderhouden. Veel (kleine) ondernemingen hebben deze kennis zelf niet in huis. Daarom is het prettig dat de software leverancier onderhoud pleegt op de software, zodat jij je kan richten op het gebruik van de applicatie zelf. Daarnaast heeft de leverancier meer ervaring met het product wat de ontwikkeling ten goede komt.

+ Pay & play

Doordat de software niet lokaal geïnstalleerd hoeft te worden, kun je er snel gebruik van maken. Vaak kun je na de aanschaf van een licentie direct online inloggen en aan de slag. Daarom ook: pay & let’s play!

– Afhankelijkheid leverancier

Het enige nadeel van een SaaS oplossing is de afhankelijkheid van de leverancier. Je moet er op kunnen vertrouwen dat de software leverancier de software goed onderhoudt en blijft door ontwikkelen. Als dit het geval is, dan biedt SaaS alleen maar voordelen. Zo profiteer je namelijk mee van de nieuwste functionaliteiten en hoef je de software nooit te migreren.

Kotuur als SaaS applicatie

Wij zijn al jaren overtuigd van de kracht van SaaS. Daarom hebben wij SaaS oplossing Kotuur ontwikkeld. Met Kotuur bouw je met gemak je eigen applicatie en hoef je je nooit meer zorgen te maken over migraties en versionering. Meer weten over Kotuur als SaaS oplossing? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief

Naar de inhoud springen