Er is – ook door Kotuur – meer dan genoeg geschreven over de voor- en nadelen van no-code, dus daar hoeven we het denk ik niet meer over te hebben. Ik ga het nu dus hebben over mijn visie op een moderne manier van ontwikkelen.
Is ‘geen IT-kennis nodig voor no-code’ een fabel?
Er wordt in ieder geval ronduit gezegd dat no-code software ‘citizen development’ stimuleert, wat betekent dat iedereen, ook normale burgers zonder IT-kennis, een applicatie kan maken. Maar kun je als niet-IT-er dan volledig uit de voeten met no-code en zo maar een eigen applicatie maken? Nee, dat ook weer niet. Je moet ook in dit soort platformen normaal gesproken eerst je informatiebehoefte structureren, over je processen nadenken en de user interface ontwerpen. Deze user interface koppel je dan weer aan je processen en vervolgens hoop je een werkende applicatie te hebben. Op deze manier hoef je inderdaad niet te coderen, maar het vraagt wel nog steeds best veel kennis. Waarom is dat?
Dit denkproces heeft veel te maken met de traditionele wijze van het bouwen van applicaties, waarbij je vooraf goed na moet denken over wat je wilt vastleggen. Als je iets wilt veranderen, is dat namelijk een hele klus. Je zou dan je informatie moeten herstructureren en/of uitbouwen en de processen en user interface daar weer op aanpassen. Met als logisch gevolg dat je zal moeten migreren, waar niemand op zit te wachten.
No-code voor agile/lean ontwikkeling: niet meer dan een tool
Dat traditionele ontwikkelen staat eigenlijk haaks op een manier van ontwikkelen die we eigenlijk zouden willen: een moderne, agile/lean manier. Je wilt – zoals bij agile/lean – klein beginnen, snel een eerste resultaat kunnen publiceren en daarna uitbouwen. Met no-code software wil klein beginnen nog wel, maar doordat die traditionele denkwijze nog vereist is gaat uitbouwen al snel over herstructureren, migreren en alle tijd en frustratie die daarbij komt kijken. En hoe meer iteraties in je ontwikkeling, hoe meer dit een issue zal worden. De tijd, kosten, capaciteit en de time-to-market zullen dan mogelijk behoorlijk negatief beïnvloed blijven.
Wil je dus op een moderne manier ontwikkelen? Dan is no-code een superfijne tool, maar niet meer dan dat. Het verandert immers niets aan de manier om applicaties te maken met alle gevolgen van dien.
Excel als next level no-code… Of toch niet
Maar is er dan überhaupt een tool die je wél de vrijheid geeft om op de moderne, agile/lean manier te ontwikkelen? Het antwoord dat als eerste in mij opkomt is ‘ja, Excel’. Excel is een superfijne tool om al je informatie in vast te leggen. Je bent hierbij niet gebonden aan ‘informatie structureren’, ‘processen’ en al helemaal niet aan ‘user interface’. Sterker nog, je hoeft hier ook helemaal geen kennis van te hebben, je kunt gewoon doen! Volgens mijn visie is het bejaarde Excel eigenlijk de next-level no-code. Maar ook weer niet helemaal helaas; je kunt er helemaal geen serieuze applicaties mee bouwen…
Mijn visie op applicaties maken in de praktijk
De conclusie van dit verhaal is dat een combinatie van no-code software en Excel de oplossing zou kunnen zijn; vrijheid in het vastleggen van informatie en daarbij niet hoeven te coderen om er een applicatie van te maken. Je blijft dan weg van het gedwongen nadenken in structuren, je bent toekomstbestendig (geen migraties) en het sluit naadloos aan bij de moderne agile/lean manier van ontwikkelen. Je kunt de applicatie gewoon wijzigen, de time-to-market blijft klein en het blijft allemaal gewoon werken.
Dit is mijn visie; dit is waar Kotuur voor staat en wat ons onderscheidt. De next-level no-code. Écht functioneel. Hier heb ik mij hard voor gemaakt.
De ‘next level no-code’ ontdekken
Wil jij zelf ‘de next level no-code’ ontdekken? Schrijf je dan eens in voor één van onze maandelijkse online demo’s!