icon icon

14 mei 2021

De mogelijkheden van no-code: concrete voorbeelden

Als antwoord op de vraag ‘Wat kun je eigenlijk met no-code?’ zul je waarschijnlijk horen dat je met no-code software in principe álles kan. Het is een platform met eindeloze mogelijkheden. Maar hier heb je natuurlijk weinig aan. Daarom geven we in deze blog enkele concrete voorbeelden van veelgebruikte toepassingen.

No-code
De mogelijkheden van no-code: concrete voorbeelden

Veelgebruikte toepassingen:

 1. Procesoptimalisatie
 2. Klachtenmanagement
 3. Auditing
 4. HR-recruitmentproces
 5. Registratie & zaakafhandeling
 6. Assetmanagement systeem
 7. Eventmanagement systeem
 8. Jouw eigen applicatie op maat

Naast het feit dat bovenstaande processen allemaal mogelijkheden van no-code software zijn, hebben deze processen hebben één ding gemeen: het zijn overzichtelijke processen die aan verandering onderhevig zijn. Maar: je moet ze soms snel bijsturen door onverwachte en onvoorspelbare veranderingen. Of natuurlijk: verbeteringen! Er kan daarom dus het beste software achter zitten die je snel kunt implementeren en die je snel kan aanpassen. Hiervoor is no-code software uitermate geschikt. Hieronder leggen we de acht benoemde processen in meer detail uit.

1. Procesoptimalisatie

Procesmanagement draait allemaal om het beheersbaar maken van processen en haar uitkomsten. Een belangrijk doel hiervan is het continu verbeteren van bedrijfsprocessen.

No-code is ontzettend geschikt voor het optimaliseren van processen. Dit omdat je makkelijk handmatige standaardtaken kunt automatiseren. Daarnaast kun je ingerichte processen snel aanpassen en blijven optimaliseren. En dat zonder ingewikkelde tussentijdse migraties. Je bent gewoon altijd up to date.

2. Klachtenmanagement

Nog een voorbeeld van de mogelijkheden van no-code: klachtenmanagement. Bij klachtenmanagement staat het goed oplossen en begeleiden van klachten centraal. Dit zorgt namelijk voor betrokken burgers en klanttevredenheid. Aan de voorkant is een heldere intake noodzakelijk. Vervolgens gaat het om het goed routeren van monitoren van de klachten, zodat deze goed opgelost worden. Met een no-code applicatie voor klachtenafhandeling kun je heel gemakkelijk alle stappen doorlopen in een klachtenproces: van probleem van de burger tot een oplossing naar tevredenheid.

Dit kunnen we met zekerheid zeggen, omdat we dit zelf met de Design Sprint hebben ondervonden. In twee dagen hebben we op basis van de customer journey van burgers de applicatie ‘Seintje’ bedacht voor overheden. Hiermee kunnen burgers gemakkelijk een klacht indienen Vervolgens gaat de klacht naar de coördinator en daarna naar de behandelaar. Dit terwijl ‘Seintje’ ondertussen de burger op de hoogte houdt  van de voortgang. Allemaal automatisch!

Meer weten over hoe je no-code in kunt zetten voor klachtenmanagement? Lees dan eens de klantcase van UniGarant.

3. Auditing; inspecties en keuringen

Veiligheidsinspecties en -keuringen gaan vooral over het identificeren van risico’s. Uitgebreide checklists zijn hiervoor noodzakelijk. Inspecteurs gebruiken deze checklists bij inspecties. Aan de hand hiervan maken zij verdere taken aan om het proces te monitoren en aansturen. Na het goed verwerken van deze gegevens, ontstaan er betrouwbare rapportages.

4. HR-recruitmentproces

De eerste indruk van een organisatie is voor sollicitanten cruciaal om te beslissen of de baan bij hen past. De communicatie richting de sollicitant staat hierbij centraal, zowel tijdens het selectieproces als tijdens het aannameproces. Bij het selectieproces gaat het om het beoordelen van de sollicitatie, het faciliteren van de selectiegesprekken en het communiceren naar de sollicitanten. Zodra de juiste kandidaat is gevonden, komen de onderdelen uit het aannameproces aan de orde zoals arbeidsvoorwaarden, contracten en documentatie. Tijdens al deze fases is het geen overbodige luxe om de sollicitanten op de hoogte te houden. En hoe kan dat beter dan door een applicatie die een automatische flow met taken faciliteert?

5. Registratie en zaakafhandeling

Bij registraties en zaakafhandelingen zijn er drie belangrijke stappen om rekening mee te houden:

 1. Het bewaken van de informatiestromen
 2. Het bewaken van de voortgang
 3. Het rapporteren over de voortgang aan de belanghebbenden

No-code kan bij alle drie de stappen een hulp zijn. Het kan de informatiestromen overzichtelijk registreren. Het kan via rollen en rechten na afhandeling van de ene persoon de zaak meteen doorsturen naar de volgende persoon. En als laatste kan het automatische en volledige berichtgeving regelen met de belanghebbenden.

Ook is ticketing een sterk toepassingsgebied voor een no-code applicatie. Met een ticketsysteem worden binnenkomende vragen van meerdere communicatiekanalen op één locatie opgeslagen. Daarmee kunnen dan medewerkers tickets opvolgen, prioriteren en ook zelfstandig oplossen zonder tussen verschillende tools te hoeven schakelen.

6. Assetmanagement systeem

Assets zijn alle kapitaalgoederen binnen je organisatie, zoals infrastructuur, openbare ruimte of vastgoed. Deze assets moeten goed presteren om van waarde te zijn. Assetmanagement is dus het optimaal beheren van assets door de juiste balans te vinden tussen prestaties, risico’s, waarde en kosten. No-code is hierbij van toegevoegde waarde omdat het de standaardnotatie CMMN gebruikt, een event-driven notatie die een ‘gebeurtenis-actie-logica’ gebruikt. Hierdoor stuur je eenvoudig bij, en hou je grip op de voor jou waardevolle assets.

7. Eventmanagement systeem

Ons laatste voorbeeld van de mogelijkheden van no-code is eventmanagement. De naam zegt het al: een eventmanagement systeem faciliteert het organiseren en tot in de puntjes tot uitvoer brengen van evenementen. No-code kan hierbij helpen bij de aanmeldingen en bij het contact na aanmelding, maar ook bij het garanderen van veiligheid tijdens het event.

8. Jouw applicatie op maat

Zoals je hierboven hebt gelezen, is no-code software inzetbaar bij een heleboel processen. Dit waren echter nog maar enkele (veelgebruikte) voorbeelden. No-code kan nog veel meer! Heb jij een uitdaging waarvan je twijfelt of no-code de oplossing kan bieden? Neem eens deel aan onze online demo en ontdek het zelf!

 

Naar de inhoud springen