icon icon

18 januari 2022

De 5 HR tech trends voor 2022

Het vakgebied Human Resources heeft ongelooflijk veel nieuwe veranderingen ondergaan de laatste jaren. Denk aan het stimuleren van inclusiviteit en diversiteit, het ‘nieuwe werken’, de voortgaande digitalisering en nog veel meer. Ook in 2022 staan er enkele veranderingen te wachten voor de HR-manager, waarvan veel parallel lopen met de digitalisering van organisaties. In deze blog gaan we in op 5 belangrijkste trends voor HR rondom deze digitalisering het aankomende jaar. Wil jij actueel blijven? Lees dan snel verder!

Applicaties IT trends SaaS
De 5 HR tech trends voor 2022

HR trend 1: Hybride werken

Flexibel je dag indelen, geen reistijden en geen kopzorgen over welke outfit je die dag aan moet; je hoeft maar een halve outfit klaar te hebben. Dat thuiswerken als gevolg van covid-19 vele voordelen heeft voor medewerkers kun je niet meer ontkennen. En dat is ook te zien in de data. Uit het onderzoek van het CBS komt naar voren dat, van de bedrijven waar een hybride werkvorm mogelijk is, bijna 66% verwacht dat het blijvend is. Het HR Trends rapport van 2021-2022 laat zien dat 82% van de HR-professionals zegt dat er meer thuisgewerkt zal worden in 2022 dan voor Covid-19, ook als het niet langer een verplichting is en 73% zegt dat online vergaderen een blijvertje is.

Dus, als je als werknemer je thuiswerkplek nu, bijna 2 jaar verder, nog niet hebt geüpgraded met een tweede beeldscherm en wat groene planten om je heen, dan is het nu echt tijd om eraan te beginnen. En als werkgever is het geen overbodige luxe om te investeren in de werkomgeving van je werknemers. Ook nu die werkomgeving niet op je eigen grondbezit is.

HR trend 2: Digitale ondersteuning van HR processen

Werving & selectie, beleid schrijven, ontwikkeling, performance management, ga zo maar door. HR-afdelingen hebben hun handen vol met allerlei verschillende taken. Taken die individueel enorm veel tijd kosten, omdat ze veelal nog handmatig gedaan worden middels tientallen Excel-bestanden of verouderde systemen. Met verdere digitale ondersteuning van HR processen (bijv. het automatiseren van terugkerende taken, het sturen van automatische meldingen en berichten en het inrichten van een medewerkersportaal) ontstaat er bij HR meer ruimte om nadruk te leggen op de menselijke kant van het werk. De kant waar HR uiteindelijk allemaal om draait.

“Hyper-automation provides tremendous opportunity to improve HR efficiency and reliability, particularly across transactions and workflows that are subject to errors, bottlenecks and delays” – Gartner.

Het is niet voor niets dat digitalisering met 37% het hoofdonderwerp is dat het meeste rondgaat in de directiekamer. Maar er wordt meer gedaan dan alleen praten; uit het onderzoek van Zippia komt naar voren dat naar verwachting 60% van HR-afdelingen in 2021 en daarna zullen investeren in voorspellende analyses, 53% in procesautomatisering en 47% in artificial intelligence (AI). Hieronder zoomen we nog even in op die voorspellende analyses en AI.

Data en inzicht

Door alle verschillende systemen en handmatige taken, zeggen 37% van de HR-professionals dat ze niet over de gegevens en inzichten beschikken om hun organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen. Door de trend rondom digitalisering en automatisering die zich doorzet, kunnen HR afdelingen ook steeds meer data en inzichten verkrijgen. Op basis van deze data kunnen zij vervolgens gegronde beslissingen maken om afdelings- en bedrijfsdoelen te bereiken.

Artificial Intelligence

Artificial intelligence kan werkgevers helpen om talent te vinden door inzichten te bieden in kandidaten vanuit verschillende bronnen zoals sociale media. De mogelijkheden met AI gaan zelfs zo ver dat je, door te kijken naar zinnen en gezichtsuitdrukkingen, kunt zien of ze een goede match zullen zijn met je bedrijf. Deze technieken lijken wat beangstigend, maar ze bieden ook kansen voor bijvoorbeeld het stimuleren van een diverse werkplek. Je beoordeelt namelijk op wezenlijke aspecten in plaats van dat je je laat leiden door een eerste indruk en vlotte babbel.

Ondanks alle aandacht voor digitalisering tegenwoordig, wist slechts 16% van de HR-professionals wat de nieuwe technologieën concreet betekenden voor hun personeel. Werk aan de winkel dus!

HR trend 3: Strategische personeelsplanning

Waar dit in het verleden nog vaak ontbrak, is er tegenwoordig een groeiende belangstelling binnen HR naar Strategische Personeelsplanning (SPP). Dit beleidsthema is in verhouding dan ook 4 plekken omhoog geschoven op de ranking in het HR trends rapport; het is van plek 6 in 2021 naar plek 2 in 2022 geschoven. Deze tendens is waarschijnlijk opgekomen doordat er snel gereageerd moest worden op de veranderende marktomstandigheden en doordat digitalisering een groot topic is geworden met Covid-19. Hierdoor moesten HR-professionals zich wel bezig gaan houden met hoe het HR-vak mee moest veranderen in de nabije toekomst; zij zijn verantwoordelijk voor voldoende en toegerust menselijk kapitaal die aansluit op de realisatie van de bedrijfsdoelen.

Middels SPP kunnen zij in kaart brengen hoe het personeelsbestand er over een paar jaar uit moet zien. Daarna worden deze gewenste en de huidige samenstelling van het personeelsbestand vergeleken, zodat zij een beeld krijgen van waar zij hun kaarten op moeten zetten (zie figuur 1). Deze vergelijkingen en analyses kunnen worden vergemakkelijkt door een digitale tool waarmee je alle voortgang kunt monitoren.

SPP

Figuur 1. De stappen binnen strategische personeelsplanning (SPP). Bron: HR-trends rapport 2021-2022

HR trend 4: Employee experience

“Je werknemers zijn je meest waardevolle assets”. Die zin hebben we vast allemaal wel eens voorbij zien komen. En dat is ook niet gek, in een maatschappij waar er steeds meer aandacht is voor het persoonlijke welzijn van mensen, voor de ‘employee experience’ of werknemerservaring. In 2019 was deze werknemerservaring al een sleutelinitiatief voor HR-professionals en de betekenis van deze opvatting zal blijven groeien in 2022. We ontdekken steeds meer hoe voordelig tevreden werknemers kunnen zijn als ze zichzelf volledig inzetten om bedrijfsdoelen te bereiken. Werknemerservaring staat niet voor niks op nummer 5 op de ranking voor 2022 (HR trends rapport).

Ook om een andere reden is het van belang om werknemers tevreden te stellen: in 2021 had 79% van de werkgevers namelijk moeite met het werven van personeel. Daarnaast staat de prognose voor het werkloosheidspercentage van het CPB op 3,6%, waardoor de arbeidsmarkt waarschijnlijk krap zal blijven. Daarnaast is het tegenwoordig veel minder vanzelfsprekend dan vroeger dat je 5 jaar of langer bij één werkgever op de loonlijst staat. Het is dus belangrijker dan ooit om je medewerkers tevreden te houden, zodat ze geen intentie vormen om jouw bedrijf in te wisselen voor een ander.

De inzet van digitalisering voor employee experience

De voortgaande digitalisering is een enorme buitenkans voor HR managers op dit vlak. Want wat zijn sleutels om werknemers tevreden te stellen? Dingen zoals goede documentatie, efficiënt werken en duidelijke communicatie. Met een SaaS workflow tool heb je al je documentatie op één plek, kun je volledige processen automatiseren en kun je reminders instellen voor wanneer je bepaalde berichten moet sturen. Daarnaast is zo’n tool niet alleen geschikt voor werknemerservaring, ook kun je het goed inzetten voor je werving & selectie. Zo stel je bijvoorbeeld eenvoudig in dat je sollicitanten direct een bericht ontvangen en kun je hen zelf afspraken laten inplannen. Je kunt hen zelfs via een klantportaal de status van hun sollicitatie laten inzien. Hoe goed wil je je (potentiële) werknemers bedienen?

HR trend 5: Privacy- en databeveiliging

Met de algemene toename in het digitale werken, is er tegelijkertijd een toename in online veiligheidsrisico’s. Phishing en malware zijn de twee meest bekende gevaren. Het nadenken over hoe je jouw HR Tech gaat beveiligen is dus geen overbodige luxe; digitalisering en security gaan hand in hand. Zorg er dus vooral voor dat de digitale tool die je kiest voor je HR processen voldoet aan alle privacy- en veiligheidseisen.

Over Kotuur

Ben jij na het lezen van de blog benieuwd naar jouw mogelijkheden om mee te gaan met de digitale trends van 2022? Bij Kotuur staan we voor je klaar om volledige processen te automatiseren. Of je nu een klachtenapplicatie, een applicatie voor je recruitmentproces of een onboarding applicatie nodig hebt, SaaS platform Kotuur helpt je erbij. Doordat het platform volledig no-code is, kun je zonder IT-kennis zelf volledig geautomatiseerde processen opzetten. You dream it, you do it!

Kotuur

Met eigen ogen zien hoe je zo’n applicatie kunt bouwen? Neem deel aan één van onze maandelijkse online demo’s!

 

 

Naar de inhoud springen