icon icon

21 april 2021

Cloudplatformen: IaaS, PaaS en…. SaaS!

Met SaaS is er een tijdperk aangebroken van grootschalige innovatie en zakelijke flexibiliteit. SaaS staat voor ‘Software-as-a-Service’, wat eigenlijk inhoudt dat je een volledige applicatieomgeving kan huren, waardoor je geen IT-kennis meer nodig hebt om een applicatie te maken. Jij hoeft je dus in principe alleen nog maar bezig te houden met de applicatie; de leverancier regelt de rest. Dit verschilt van IaaS en PaaS. Hoe precies lees je hieronder.

SaaS
Cloudplatformen: IaaS, PaaS en…. SaaS!

Wat is ‘as-a-Service’?

IaaS, PaaS en SaaS. Ondanks de verschillen die we hieronder bespreken, zijn er ook overeenkomsten tussen deze 3 serviceopties. De de laatste letters van de namen zeggen het al: ‘as-a-Service’. Jouw organisatie neemt hiervoor tegen een vast bedrag een kant-en-klare dienst af van een IT-bedrijf. Met as-a-Service weet je vooraf wat de maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn. Alle drie de serviceopties werken in de cloud. Dit is veilig, flexibel en overzichtelijk. De klantorganisatie koopt toegang tot de dienst in plaats van dat we het lokaal bij hen installeren.

De IaaS, PaaS en SaaS piramide

Naast het misschien wel meest bekende SaaS, heb je ook IaaS en PaaS. Dit kan je weergeven in een piramide (zie figuur 1): bij IaaS (Infrastructure-as-a-Service) regel je alles zelf, je besteedt alleen een gedeelte van de hosting uit. Bij PaaS (Platform-as-a-Service) besteed je al meer uit aan de leverancier. De inrichting van software wordt voor je geïnstalleerd en beheerd, maar je beheert nog wel zelf je data en de ontwikkeling van applicaties. PaaS is een soort voorloper van SaaS (Software-as-a-Service), waar we eerder een blog over schreven. Het verschil is dat letterlijk alles al voor je is geregeld bij SaaS; de applicatie is er al, jij hoeft de omgeving alleen te huren. Updates komen automatisch beschikbaar. Voorbeelden van SaaS zijn Netflix, Microsoft 365 of Dropbox. En nu dus ook Kotuur.

Figuur 1. Piramide waarbij je met IaaS het meest zelf regelt en met SaaS het minst.

Wanneer gebruik je welk cloudplatform?

Waar PaaS interessant is voor organisaties met ontwikkelaars in dienst en IaaS voor Infrastructuur & Netwerk Architecten, kan SaaS vooral interessant zijn voor citizen developers en eindgebruikers:

  • Met IaaS heb je echt vakmensen in IT nodig, omdat je als organisatie dan alles rondom de inrichting van je omgeving zelf regelt en alleen de hosting uitbesteedt.
  • Bij PaaS hebben de organisaties nog wel de controle over alle data en applicaties, maar alle overige taken worden uit handen genomen. De leverancier verzorgt bijvoorbeeld het operating System en de middleware. Hierdoor kunnen jouw ontwikkelaars zich focussen op waar ze echt goed in zijn: het ontwikkelen, testen, uitrollen en beheren van software. Doordat ze niets aan de inrichting van die omgeving hoeven te doen, kunnen ze sneller en eenvoudiger applicaties maken. Ontwikkelaars zijn er natuurlijk dol op.
  • Een geavanceerde SaaS-oplossing zoals Kotuur is echter niet alléén interessant voor ontwikkelaars. Ook mensen zonder IT-kennis (‘citizen developers’) kunnen door middel van drag & drop met Kotuur zelf werkende applicaties maken en dus processen automatiseren zonder IT te belasten. Je hoeft zelf geen datamodel te maken, en migraties zijn er niet omdat updates automatisch beschikbaar worden. Hiermee kan dus iedereen in een bedrijf een applicatie maken. Het kan dus de moeite waard zijn om een applicatietransformatie te overwegen.

Meer weten?

Meer weten over PaaS cloudplatform Kotuur? Neem contact met ons op!

Naar de inhoud springen