icon icon

15 juni 2022

3 trends in kwaliteitsmanagement die een impact hebben op jouw werk in 2022

Merk je ook dat je werk als kwaliteitsmanager verandert? Dat kan kloppen want het vakgebied is enorm in beweging en dat heeft veel invloed op hoe jij je werk en je kwaliteitsproces inricht. In deze blog delen we drie trends die we bij Kotuur zien die een impact hebben op het werk van kwaliteitsmanagers in 2022.

Kwaliteitsmanagement No-code
3 trends in kwaliteitsmanagement die een impact hebben op jouw werk in 2022

Trend 1: meer normen, meer toezicht

Om mee te kunnen doen met de grote spelers in je branche, moet je aan steeds meer normeringen voldoen. ISO, NEN, HKZ, AQAP, noem ze maar op… De belangrijkste is ISO 9001:2015, maar aantoonbaar voldoen aan de AVG is ook een essentiële voorwaarde geworden om met persoonsgegevens te kunnen werken. En het ‘zetten van een vinkje’ is al lang niet meer genoeg. Compliance betekent tegenwoordig dat je op ieder moment moet kunnen aantonen dat je aan de normen voldoet. Bij al die normen hoort ook toegenomen druk vanuit toezichthouders, andere instanties en de maatschappij in het algemeen. Transparantie wordt dus steeds belangrijker. Gaat het een keer fout? Dan is het belangrijk datje duidelijk kunt laten zien wat je doet om dat te herstellen en hoe je je proces hebt aangepast om de fout voortaan te voorkomen.

Trend 2: integraal kwaliteitsmanagement (TQM)

Total Quality Management (TQM) of ‘integraal kwaliteitsmanagement’ verlegt de focus van kwaliteitsmanagement van checken en rapporteren naar het verbeteren van processen en zorgen dat je blijvend in control bent. Omdat je bij TQM met het hele proces bezig bent, krijg je als kwaliteitsmanager een andere rol. Het verbeteren van processen vraagt betrokkenheid van de hele organisatie en jij moet dus steeds meer werken aan communicatie en draagvlak. De makkelijkste manier om processen te verbeteren is in een kortcyclische aanpak: op basis van een snelle schets een kleine verbetering doorvoeren en kijken hoe die uitpakt. Werkt het niet zoals je dacht? Dan pas je het weer aan. Voor ingewikkelde procedures en IT-projecten heb je immers geen tijd.

Trend 3: value stream thinking en experience management

Value stream thinking hoort bij integraal kwaliteitsmanagement en gaat vooral over de aandacht die er op het moment is voor het optimaliseren en toevoegen van waarde in processen. De ‘drie stemmen’ van value stream thinking – die van de klant, die van de medewerker en die van de business – geven aan hoe een optimaal proces eruit moet zien. Jouw taak als kwaliteitsmanager is vooral om die drie stemmen om te zetten in KPI’s en die op de juiste plaatsen in je proces te meten, zodat je direct kunt ingrijpen als er iets niet goed gaat.

Software bouwen zonder te coderen

Om goed op bovenstaande trends in te spelen, moeten kwaliteitsmanagers beter gebruik maken van digitale middelen. Toch maken zijn losse Excel-bestanden of uitgeprinte documenten in veel organisaties nog steeds aan de orde van de dag. Door de juiste digitale middelen in te zetten, kun je het kwaliteitsproces binnen jouw organisatie een grote boost geven. Maar iedere organisatie heeft een specifieke behoefte en standaard softwarepakketten passen niet zomaar. Wil je weten hoe je kwaliteitsmanagementsoftware bouwt die naadloos aansluit op de processen in jouw organisatie? En dat zonder een regel te coderen? Lees dan onze whitepaper ‘De beste software voor kwaliteitsmanagement? Die bouw je gewoon zelf‘’.

Meer interessante blogs:

Naar de inhoud springen