No-code trend 1: Er komt een nieuw soort ‘bouwer’
No-code software staat bekend als ‘burgerontwikkelingsmethode’. Iedereen kan hiermee een applicatie maken. In mooi Engels heet dit citizen development. Het is hiermee niet meer nodig om diepgaande programmeerkennis te hebben. Iedereen die praktisch en logisch na kan denken en inzicht heeft in de bedrijfsvoering, kan door middel van no-code platformen applicaties voor zakelijke doeleinden maken. Volgens een artikel in Impact schat 82% van de bedrijven dan ook in dat burgerontwikkelaars de komende twee jaar belangrijker zullen worden.
Deze innovatie heeft een grote impact op technische afdelingen. De afhankelijkheid van programmeurs wordt namelijk verkleind, doordat burgers hun werk deels zullen overnemen. Hun rol verschuift van softwareprogrammering en debugging naar een groter aandeel in toezichthouden en besturen. Dus in zekere zin kunnen we zeggen dat no-code platformen de kloof tussen professionele programmeurs en niet-programmeurs verkleinen.
No-code trend 2: Meer behendigheid en innovatie
Momenteel wordt 60% van het budget van grote niet-IT-organisaties besteed aan applicaties om toegang te krijgen tot organisatiegegevens en het uitvoeren van analyses. De ontwikkeling van no-code applicaties brengt het gebruik van het budget meer in evenwicht door de algemene ontwikkelingstaken over te laten aan een platform zonder code. De ontwikkelaars kunnen zich dan meer focussen op het bouwen van (complexere) applicaties die de kosten kunnen verlagen en de ROI (Return On Investment) kunnen verbeteren. Het bovengenoemde artikel in Impact schrijft dat het gemiddeld zes maanden tot jaren kan duren om applicaties te ontwikkelen op de traditionele manier, terwijl 72% van de low/no-code ontwikkelaars een applicatie in drie maanden of minder maakt. Het gebruik van no-code software maakt dus tijd vrij voor ontwikkelaars om aan projecten van een hoger niveau te werken, wat op zijn beurt voor meer innovatie zorgt. En bovenal: een versnelling van innovaties.
No-code trend 3: Een “ontsluiting” van IT-middelen die het bedrijf vooruit helpen tegen lagere kosten
Een van de langetermijnvoordelen van no-code software is dat de onderhoudskosten aanzienlijk lager zijn dan bij een traditioneel op code gebaseerd project. Dit leidt uiteindelijk tot het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe IT-middelen met geavanceerde programmeertechnieken zoals AI, IoT (Internet of Things) en machine learning. Deze helpen het bedrijf vooruit tegen lagere kosten. Het gebruik zal vooral toenemen bij het bouwen van bedrijfstoepassingen die te maken hebben met gegevens- en statistiekbeheer. Slimme software neemt hierbij het werk over dat vroeger handmatig moest gebeuren, met kostenbesparing als prettige bijkomstigheid.
Conclusie
No-code platforms zoals Kotuur zijn de toekomst van applicatieontwikkeling om een simpele reden: het is eenvoudiger, sneller en efficiënter dan de traditionele manier van applicatieontwikkeling. Het is onvermijdelijk voor ontwikkelaars om mee te gaan met deze verandering, gewoonweg omdat het de weg met de minste weerstand is. Daarnaast houden zij door no-code software meer tijd en geld over voor andere, complexere zaken, wat natuurlijk prettig is voor hen. Als de vraag naar no-code platforms blijft groeien, zullen ontwikkelaars merken dat ze mee moeten groeien om aan deze vraag te voldoen. Meer duidelijkheid over het gebruik en de ontwikkeling is nog nodig, maar in de toekomst moeten we de shift maken naar no-code software. Het zal helpen om makkelijker, goedkoper en sneller applicaties te ontwikkelen. Tegelijkertijd zal de traditionele manier van programmeren niet helemaal verdwijnen; deze wordt dan nog gebruikt om zeer bedrijfsspecifieke applicaties te ontwikkelen.
Download de Kotuur Factsheet en ga mee met de no-code trend.
Bron Gartner: https://www.gartner.com/en/documents/3956079/magic-quadrant-for-enterprise-low-code-application-platf