icon icon

Auditing

Een goed auditing proces streeft naar kwaliteitsverbetering en probleemoplossing op de lange termijn. Om dit te laten slagen, heb je volledige rapportages nodig van alle gedane audits. Aan de hand hiervan kun je eerder verborgen problemen detecteren. Maak tactische beslissingen in lijn met je organisatiedoelstellingen en los deze problemen voorgoed op met Kotuur.

Over auditing

Auditing is een heel breed begrip; je hebt in alle markten en sectoren audits en overal zien deze processen er anders uit. Een audit is een systematische controle waarbij een inspecteur (auditor) aan de hand van een uitgebreide checklist onderzoekt of de huidige gang van zaken overeenkomt met de gewenste gang van zaken. Dit kunnen fysieke audits zijn waarbij er een inspecteur met checklist door het gebouw loopt, maar dit kunnen ook audits zijn rondom de kwaliteit van een product of rondom bepaalde certificaten. De inspecteur bepaalt of er afwijkingen of risico’s zijn, en wat de ernst hiervan is. De bevindingen rapporteert hij of zij vervolgens aan de opdrachtgever (veelal het management). Het totaal van de uitkomsten worden vastgelegd in een rapport.

Auditing met Kotuur: plan-do-check-act

Het uiteindelijke streven van een audit is kwaliteitsmanagement en probleemoplossing op de lange termijn. Problemen identificeren en er vervolgens voor zorgen dat deze producten niet meer terugkomen. Dit gaat volgens het principe van plan-do-check-act:

  • Plan: Je stelt voor de audit in kwestie een checklist op; waar moet dit product of deze dienst aan voldoen voor hij goedgekeurd kan worden? Iemand anders binnen je organisatie dubbelcheckt de punten op je lijst om te zien of deze goed en compleet is. Je kunt binnen Kotuur ook koppelingen maken met andere systemen en functionaliteiten om een compleet en up-to-date overzicht te hebben van de organisatie.
  • Do: Inspecteurs doorlopen de checklists om inzicht te krijgen in wat er beter kan. Als de inspecteurs deze checklist heeft voltooid en als daaruit blijkt dat er bepaalde punten niet in orde zijn, kun je in Kotuur automatisch een melding sturen naar een controleur of uitvoerder om dit op te pakken en te verbeteren. In Kotuur kun je tijdsbudgetten instellen voor de termijn waarin het probleem moet worden opgelost.
  • Check: Als het ingestelde tijdsbudget is verstreken, meet je het resultaat van de verbetering en vergelijk je deze met de oorspronkelijke situatie. Is het probleem nu inderdaad opgelost in lijn met je vastgestelde doelstellingen? In Kotuur heb je niet alleen de optie om via het dashboard de uitgezette acties te monitoren. Ook kun je door middel van realtime analyses en rapportages zien waar bijvoorbeeld de meeste problemen zitten of wat de doorlooptijd is van je audits.
  • Act: Van je fouten moet je natuurlijk leren. Aan de hand van de opgedane inzichten van de rapportages kun je verborgen problemen ontdekken die voorheen niet beschikbaar waren en hier op inspelen. In Kotuur kun je vervolgens een verbetervoorstel plaatsen: wat gaan we doen, hoe gaan we het uitvoeren en hoe gaan we het vervolgens weer meten?

Alle soorten en maten audits; Kotuur regelt en automatiseert het.

Auditing in de praktijk

Onze klant Security Adviesgroep (SAG) gebruikt Kotuur al enkele jaren als auditingsysteem voor de RDW. De SAG voert onder andere veiligheidsinspecties op panden van de RDW uit. Bekijk de gehele klantcase om te ontdekken wat zij bereiken met Kotuur.

Ontdek meer van Kotuur

Benieuwd wat Kotuur nog meer allemaal kan? Download dan de whitepaper via het formulier hieronder.

Meer weten over auditing?

Ik bespreek graag samen met jou de mogelijkheden.

Naar de inhoud springen