icon icon

Aan de slag met citizen development

“De democratisering van technologie”

  1. Waarom citizen development?
  2. Wie is dé citizen developer?
  3. Een nieuwe rol voor de IT-afdeling
  4. Wat kunnen citizen developers bouwen?
  5. Wat zijn de voordelen van citizen development?
  6. Citizen development training en begeleiding
  7. Citizen development met Kotuur
  8. Meer infomatie & contact

Waarom citizen development?

Citizen development is de laatste jaren in opkomst, hand in hand met no-code software. Doordat je geen code meer hoeft te schrijven met no-code software kan iedereen nu applicaties maken. En dat doen ze ook; deze ‘citizen developers’ (bedrijfsmensen zonder IT-kennis) kunnen nu hun eigen innovatieve ideeën omzetten in waardevolle applicaties. Maar hoe is deze trend tot stand gekomen? Hier zijn drie hoofdredenen voor te noemen:

1. Tekort aan software developers

Het is je vast niet ontgaan; in alle markten en sectoren is er een groot tekort aan software developers die applicaties kunnen maken. In 2020 was er zelfs een tekort van 500.000 developers in de Europese Unie. Dit terwijl de vraag naar nieuwe softwareoplossingen en innovaties steeds groter wordt. Het is dus wel duidelijk dat IT-afdelingen met zoveel druk kampen dat ze net het schip varende kunnen houden. Maar de rest van de business kunnen ze niet helpen om op tijd te innoveren en aan te passen naar de veranderende markt.

2. Mismatch IT en business

De mismatch tussen IT en business komt vooral door een gebrek aan afstemming over een gezamenlijk doel en capaciteiten. Het vervelende gevolg hiervan is dat 75% van alle IT-projecten faalt. De IT-afdeling volgt vooral zijn eigen pad zonder te checken of dat is wat de klant wil, er is geen duidelijke strategie vanuit de business, etc. Er kunnen verschillende dingen misgaan in de communicatie tussen IT en de business. We kunnen geen van beide partijen als schuldige aanwijzen. Maar: deze mismatch moet wel opgelost worden om waardevolle en succesvolle IT-projecten op te kunnen leveren.

3. Zoektocht naar zelfvoorziening

Er is al jaren een stevige verandering aan de gang in heel de wereld. Waar het vroeger normaal was dat je gewoon de gang van zaken maar accepteerde en in de pas liep, willen mensen tegenwoordig steeds meer autonomie over hun eigen leven en de dingen die zich daarin afspelen. Mede door het tekort aan software developers en de mismatch zijn organisaties dan ook steeds vaker op zoek naar manieren om zelfvoorzienend te kunnen zijn in hun IT-behoeften. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van IT om applicaties te kunnen maken waar op dat moment vraag naar is. Ze willen het ‘lekker zelf doen’. En geef ze eens ongelijk; technologie is tegenwoordig een algemeen goed, het is van iedereen. Waarom dan niet ‘iedereen’ ook mee laten beslissen over technologische oplossingen?

Wie is dé citizen developer?

Bij ‘developer’ denken we automatisch aan een professionele en technische software developer omdat dit – tot nu toe – altijd de enige mogelijke associatie was. Maar nu is er een tweede associatie mogelijk, namelijk die van citizen developer. Dit is een persoon uit een organisatie met weinig tot geen programmeerkennis die zelf functionele applicaties maakt. De IT-afdeling wordt ontzorgd, de business en IT worden zo goed als gedwongen om nauw samen te werken en de business kan het nu ‘lekker zelf doen’. De oplossing voor het probleem dus. Maar wie zijn deze citizen developers?

Geen zorgen, je hoeft niet weer een nieuwe sollicitatie uit te zetten: ‘citizen developer gezocht’. Nou ja, in ieder geval niet extern. Je hebt namelijk waarschijnlijk in je organisatie momenteel al één of meerdere geschikte kandidaten rondlopen. Je kunt bijvoorbeeld kijken binnen je sales-, HR-, of communicatieafdeling. Hier zitten vaak namelijk probleemoplossers die veel meekrijgen van de vraag uit de markt en als gevolg goede ideeën hebben voor technische oplossingen, maar dit zelf niet met code kunnen bouwen. Ga op zoek naar de change makers binnen je organisatie; de mensen die verandering zien en hier ook mee aan de slag willen gaan. Proactiviteit en innovatiekracht zijn dus de belangrijkste peilers, niet het vermogen om te kunnen programmeren. Wat dat betreft kan iedereen met no-code software een applicatie maken, zolang je maar een beetje abstract en logisch kunt denken.

Een nieuwe rol voor de IT-afdeling

Betekent dit dat citizen developers de professionele software developers kunnen vervangen? Zeker niet. Professionele developers met hun kennis en ervaring zullen nooit vervangen kunnen worden. Het betekent alleen dat IT zal uitbreiden. De rolverdeling zal veranderen. Terwijl citizen developers bezig zullen gaan met het in elkaar klikken van applicaties op een no-code platform, zullen je professionele developers alle benodigde functionaliteiten in het platform klaarzetten en meer de rol van supervisor van alle IT-projecten en applicaties op zich nemen. Doordat er nu maar één platform is voor al je documenten en processen waarbij het draait om integraties, kan er met een beetje goede supervisie geen schaduw-IT meer ontstaan.

Wat kunnen citizen developers bouwen?

Om deze vraag te beantwoorden, nemen we de mogelijkheden van no-code software er even bij. Citizen developers kunnen een groot verschil maken door het bouwen van administratieve applicaties. Momenteel werken veel organisaties namelijk nog met papieren formulieren, PDf’s en Excel spreadsheets. Dit is in de 21e eeuw met alle digitale mogelijkheden wel achterhaald. Daarom kunnen citizen developers heel goed ingezet worden om bijvoorbeeld alle administratie die helemaal onder de radar van de IT-afdeling ligt, om te zetten naar applicaties binnen de radar van IT.

Wat zijn de voordelen van citizen development?

Innovatie en continue ontwikkeling

Aangezien zij uit verschillende hoeken uit de organisatie komen, hebben de citizen developers verschillende achtergronden, perspectieven en skillsets. Deze verschillen kunnen, met de juiste communicatie, leiden tot de beste en meest klantgerichte applicatieontwerpen. Dus de ideeën zijn er in overvloed, nu het ontwikkelen zelf nog. Aan het begin zullen de citizen developers nog moeten opstarten, maar na verloop van tijd groeit hun waarde voor de organisatie met dat hun skillset groeit door ervaring. Als zij eenmaal de ins & outs van ontwikkelen kennen en hier moeiteloos mee aan de slag zijn, zal hun plezier erin groeien en de betrokkenheid met de business zal waarschijnlijk meegroeien. Ook zullen ze meer vertrouwen en meer autonomie krijgen naarmate de IT-afdeling ziet dat zij zich geen zorgen hoeven te maken en dat het wel goed komt. Deze autonomie leidt weer tot de ruimte om te experimenten en te ontdekken. En wat komt er voort uit experimenteren? Juist. Innovatie.

Samenwerking met IT (schaduw-IT tegengaan)

Citizen developers vormen een brug tussen de verschillende belangen van business en IT. Ze combineren inzichten vanuit de business met krachtige no-code tools om waardevolle applicaties te maken. Onder toezicht van IT natuurlijk, aangezien no-code software het monitoren en managen van de citizen developers goed mogelijk maakt. Door deze samenwerking vindt er meteen een kennisdeling plaats, waardoor IT meer leert over zaken en belangen die spelen bij de business en de business meer leert over het ontwikkelproces.

Een gunstig bijkomend effect van deze samenwerking is het tegengaan van schaduw-IT. De business heeft in het verleden altijd wel manieren gevonden om hun eigen oplossingen te creëren (templates, spreadsheets, pdf’s, etc.) als IT hier niet toe in staat was, zonder dat de IT-afdeling hier vanaf wist. Maar juist omdat IT geen weet van deze schaduw-IT heeft, kan het enorme risico’s rondom veiligheid, support en modernizering met zich meebrengen. Citizen development kan hiervoor een oplossing bieden omdat het werknemers de kans biedt om deel te nemen aan hun eigen oplossingen, maar dan in een veilige en overzichtelijke omgeving. Met een no-code platform zoals Kotuur heb je zo’n gecontroleerde omgeving waarin jouw werknemers hun eigen oplossingen kunnen bouwen. Als ze eenmaal (bijna) af zijn, wordt de applicatie overgedragen naar IT. Dat scheelt hun tijd, geld en kopzorgen.

Sneller ontwikkelen

Organisaties hebben een continue vraag naar applicaties en snelle oplossingen, zowel voor intern als extern gebruik. Door middel van een no-code platform met visuele modellering kun je snel, efficiënt en eenvoudig applicaties maken die aan deze vraag voldoen. No-code software geeft je de tools om tot wel 10x sneller te ontwikkelen dan met tradtionele software. De ontwikkelcyclus is hierbij van maanden naar enkele dagen gegaan! Zeg maar vaarwel tegen alle IT-projecten die alweer outdated zijn tegen de tijd dat ze af zijn, en hallo tegen sneller gaan dan de concurrentie.

Kostenreductie

Met no-code software heb je geen updates of migraties meer en gebeurt het onderhoud automatisch. De bakken met geld die je daar met traditionele software in stopt, kun je nu dus in je zak houden. Verder is de mismatch tussen de business en IT waarschijnlijk opgelost door je citizen developers, die ook de te laat opgeleverde IT-projecten minimaliseren. De kosten voor mislukte projecten komen dus ook minder tot niet voor. Verder heb je je initiële kosten die je hebt uitgegeven om citizen development mogelijk te maken er weer binnen 11 maanden uit, en heb je een ROI van 502%!

Oh ja, met het geld dat je overhoudt kun je natuurlijk ook weer innovatie tot een hoger niveau brengen…

Citizen development training en begeleiding

Het kan zijn dat jij of je IT-afdeling skeptisch tegen het idee van citizen development aankijkt. “Mensen uit de business zonder IT-kennis die applicaties moeten maken? Dan kan alleen maar uitmonden op een grote rommel”. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Het enige waar jij voor moet zorgen om een goede implementatie neer te zetten, is een heldere strategie en goede begeleiding. Citizen development moet geïntegreerd worden in het huidige organisatiemodel met een duidelijke rolverdeling, bijvoorbeeld zoals die hierboven benoemd. Verder moet iedereen binnen je organisatie op de hoogte zijn. Alleen dan weet je zeker dat je alle potentiële moderne developers op de radar hebt, dat je betrokkenheid hebt van de medewerkers en dat IT en de business een eerste stap in hun nieuwe samenwerking kunnen zetten.

Wel is het ontzettend belangrijk, zo niet cruciaal, dat je een allesomvattend trainingsprogramma hebt opgezet voor je citizen developers. Ze beginnen natuurlijk helemaal vanaf 0 en moeten alles leren omtrent applicaties bouwen, ongeacht of het zo eenvoudig is als bij no-code software. Train ze dus goed en begeleid ze nauw bij de basics. Alleen dan weet je zeker dat je veiligheids- en kwaliteitsrisico’s zoals een hack, een datalek of een slecht functionerende applicatie voorkomt. Gaat er wel een keer iets mis? Geeft niks, gelukkig kun je met no-code software je applicatie zonder gevolgen aanpassen.

Citizen development met Kotuur

Bij Kotuur leven we ons motto ‘eenvoud in IT’ na. Dit betekent dat wij ons inzetten voor eenvoudige software waarmee iedereen kan programmeren, of je nu IT-kennis hebt of niet. Samen creëren is namelijk het mooiste wat er is. Wij zijn er daarom van overtuigd dat de beweging van citizen development moet worden aangemoedigd; iedereen moet zelf ideeën naar praktijk kunnen omzetten en kunnen innoveren. Dat kan met no-code platform Kotuur. Een écht no-code platform waarbij je nooit meer een regel code hoeft te schrijven. Maar we maken het nog eenvoudiger voor je dan dat! Kotuur heeft namelijk ook een automatisch gegenereerd datamodel. Deze hoef je dus voorafgaand aan het bouwen van je applicatie niet meer zelf te maken, waarmee het laatste beetje vereiste technische kennis wegvalt. Wel zo makkelijk, toch?

Meer informatie & contact

Dit en meer kun je lezen in onze whitepaper: ‘citizen development: hoe ga je ermee aan de slag?”. Download deze whitepaper via het formulier hieronder. Meer weten over citizen development of over no-code platform Kotuur? Neem gerust contact met ons op via info@kotuur.com.



Naar de inhoud springen

Frank van den Hul

Accountmanager

Download de whitepaper

Wil jij meer weten over citizen development? Download dan onze whitepaper!

Download de whitepaper